Mourinho peti put dobio otkaz, ali ovaj put je to naplatio više nego ikada

Tottenham mu mora platiti 30 miliona funti

Mourinho peti put dobio otkaz, ali ovaj put je to naplatio više nego ikada

E. Škorić

Jose Mourinho zaradio je čak 93,5 milijuna funti od odšteta zbog preranog raskida ugovora.

Sada već bivšem menadžeruTottenhama danas je uručen otkaz. Prvobitno je u medijima objavljeno da je to zato što je Posebni odbio izvesti ekipu na trening s ciljem bojkota Superlige, čiji član je i tim iz sjevernog Londona, no ubrzo nakon toga je objavljeno da je ipak loša serija Spursa glavni uzrok Portugalčevog otkaza.

A otkazi nisu nešto na šta se Jose u trenerskoj karijeri nije navikao. Od njih je zaradio čak 93,5 miliona funti. To je peti put zaredom da Mourinho gubi posao prije nego što je okončan ugovor. Čelnici Tottenhama moraju da mu isplate ili su mu to već isplatili (?) čak 30 miliona funti.

Ovaj je iznos daleko najveći koji je Jose Mourinho primio u karijeri zbog odštete. Gotovo isti iznos 58-godišnji trener dobio je od rukovodstva Chelseaja iz Londona. S tom razlikom što se sastojao od mandata (18 miliona u 2007. i 12,5 miliona funti u 2015.), jer je dva puta otpuštan iz ovog kluba. Uz to, portugalski trener dobio je 18 miliona funti od Real Madrida 2012. godine , a šest godina kasnije tri miliona manje od Manchester Uniteda.

Ukupno je Jose Mourinho u svojoj karijeri već zaradio čak 93,5 miliona funti otpremnina za prijevremeni raskid ugovora.

Pomalo iznenađujuće stigla je vijest o njegovom otkazu danas, pošto njegov tim igra finale Liga kupa i samo je pet bodova od četvrtog mjesta u Premiershipu, te nije još isključeno da može izboriti Ligu prvaka.

Portugalac je postao trener ovog kluba u jesen 2019. godine. Na toj je poziciji naslijedio je Mauricija Pochettina. S timom je završio šesti u Premier ligi. Početak tekuće sezone bio je vrlo obećavajući. Tottenham je bio lider na tabeli nakon dvanaest kola, osvojivši 25 bodova. Tada je krenulo sve loše po Josea i Tottenham, koji je šokantno ispao od zagrebačkog Dinama u osmini finala Europa lige.

Mourinho je u Tottenhamu imao najlošiji prosjek bodova od pet prethodnih trenera. Prosječno je bilježio samo 1,64 boda po utakmici. Mourinho nije uspio ništa da osvoji, otjeran je prije tog finala, a mnogi će sada reći da je "njegovo davno prošlo".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Podsjetimo ipak da je osvajao Ligu prvaka sa Portom i Interom, Evropsku ligu s Manchester Unitedom, a nacionalna prvenstva osvajao je u Italiji, Španiji, Engleskoj i Portugalu. Jose je u karijeri trenirao spomenute timove, ali i veliki Real Madrid. Ima i "more" individualnih priznanja, a 2010. godine je izabran od strane FIFA-e za najboljeg trenera na svijetu. UEFA mu je to priznanje dala u dva navrata, 2003. i 2004. godine.

U karijeri je kao trener svoje timove vodio na čak 995 utakmica, a ostvario je 635 pobjeda, 198 puta nije bilo pobjednika, dok je poraze doživio na 162 meča. Nema šta, nije uzalud Posebni.

Top Komentari

struja
Bogacenje na minulom radu.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi