Barcelona ne želi igrati Superligu, ali im je Bartomeu dva dana prije ostavke napravio haos

Pokušavaju popraviti stvari

Barcelona ne želi igrati Superligu, ali im je Bartomeu dva dana prije ostavke napravio haos

E. Čaušević

Dosta prašine podigli su danas pojedini evropski klubovi koji ne odustaju od organizacije takmičenja Superlige u kojoj bi igrali samo oni najjači klubovi Starog kontinenta.

Danas je objavljeno da je 11 klubova iz Španije, Engleske i Italije potpisalo sporazum oko osnivanja Superlige. Oni imaju cilj da osnuju takmičenje u kojem će igrati samo oni najjači, a naravno imali bi i ogromnu zaradu od TV prava.

Plan je da se ovo takmičenje sastoji od 16 stalnih klubova koji bi igrali Superligu, te još četiri kluba koji bi izborili plasman kroz nacionalna prvenstva. Klubovi bi bilo podijeljeni u dvije grupe sa po deset timova, a u četvrtfinale plasirala bi se po četiri kluba iz obje grupe.

Mnogi mediji objavili su danas da je ovaj dokument potpisalo 11 klubova, a da Manchester City jedini nije iznio svoj stav. Također, poznato je da su klubovi iz Njemačke i Francuske odbili da budu dio ovog tamičenja.

Prema informacijama koje su objavljeno potpisnici za početak Superlige su Real Madrid, Tottenham, Manchester United, Liverpool, Barcelona, Arsenal, Atletico Madrid, Milan, Juventus, Inter i Chelsea.

Međutim, iz Barcelone su danas odlučili odmah da riješe dilemu oko toga zbog čega su odobrili da se osnuje Superliga. Naime, tu se nalazi potpis sada već bivšeg predsjednika Josepa Marije Bartomeua koji je itekako zagovarao ovo takmičenje, ali očito je da to novi predsjednik Barce, Joan Laporta, ne želi.

Oglasi

Da stvar bude gora za katalonski klub Bartomeu je to uradio svega nekoliko dana prije svoje ostavke. Nakon što je podnio ostavku ponosno je rekao da je potpisao dokument za Superligu iako to niko u klubu očito ne želi.

Ipak, na svu sreću to ne znači konačnu odluku da Barcelona želi početak takmičenja jer je klub u "vlasništvu" navijača i potpis predsjednika nije konačna odluka. Iz Barcelone ne žele ovo takmičenje dolaskom Laporte, a šta će biti od svega ostaje nam da vidimo.

Kao idejni tvorac ovog takmičenja se ističe Florentino Pérez, koji će navodno biti i predsjednik Superlige. Ogromnu podršku je imao i u Josepu Mariji Bartomeuu, ali dolazak Laporte mu je pokvario planove.

UEFA zaprijetila klubovima

Nakon što je danas objavljeno da je ideja o organizovanju Superlige ponovo aktuelna oglasila se i UEFA koja je poslala jasnu poruku svim klubovima koji zagovaraju sve ovo.

UEFA je danas objavila zvanično saopštenje povodom novih priča oko Superlige i svim klubovima koji žele ovo takmičenje su poručili da će biti izbačeni iz svih UEFA-inih takmičenja i čak da će igračima ovih klubova biti zabranjeno da igraju za svoje reprezentacije.

"UEFA i čelnici La Lige, Premiershipa i Serije A su dobili informacije da pojedini engleski, španski i italijanski klubovi planiraju objaviti početak takmičenja koje je nazvano Superliga. Ako se ovo desi onda želimo da jasno poručimo da će UEFA i ova nacionalna prvenstva, ali također i FIFA i svi naši saradnici uraditi sve da stopiraju ovaj projekat".

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Ovo je projekat koji se zasniva samo na interesu tih klubova u trenutku kada je to najmanje potrebno. Razmotrit ćemo sve načine da to zaustavimo jer nema drugog rješenja. Kao što je najavila FIFA klubovi će biti izbačeni iz igranja bilo kojeg drugog takmičenja na nacionalnom, evropskom ili svjetskom nivou. Igrači ovih klubova će dobiti zabranu igranja za svoje reprezentacije".

"Zahvaljujemo se klubovima u drugim državama, posebno Francuskoj i Njemačkoj, koji su odbili da potpišu ovaj dokument za Superligu. POzivamo sve ljubitelje fudbala, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv ovog projekta koji je najavljen. Ovo traje predugo i stvarno je više dosta", poručili su iz UEFA-e.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi