UEFA žestoko zaprijetila klubovima koji žele Superligu: "Igrači neće moći igrati za reprezentaciju"

Jasna poruka za klubove

UEFA žestoko zaprijetila klubovima koji žele Superligu: "Igrači neće moći igrati za reprezentaciju"

E. Čaušević

Neki od najvećih evropskih klubova i dalje su odlučni da organizuju Superligu gdje neće morati igrati protiv "malih ekipa".

Naime, mnogi evropski mediji objavili su danas da su pojedini evropski velikani odlučni da više ne igraju Ligu prvaka koju organizuje UEFA već da naprave svoje takmičenje u kojem će igrati samo oni najbolji klubovi.

Superliga bi trebala biti sačinjena od 16 stalnih klubova i četiri ostala koja bi izborila plasman u ovo takmičenje kroz nacionalna prvenstva. Također, Superliga bi bila podijeljena u dvije grupe po deset klubova, a u četvrtfinale idu po četiri kluba iz obje grupe.

Međutim, UEFA je izričito protiv organizovanja ovog takmičenja, te su poručili da će uvesti neke promjene u Ligi prvaka kako bi svi bili zadovoljni.

No, to se pojedinim klubovima ne sviđa i oni su navodno već potpisali odluku da žele početak Superlige. Navodno, 11 klubova je već potpisalo da se ovo takmičenje pokrene, a jedino iz Manchester Cityja još uvijek nisu dali svog odgovor.

Prema informacijama koje su objavljeno potpisnici za početak Superlige su Real Madrid, Tottenham, Manchester United, Liverpool, Barcelona, Arsenal, Atletico Madrid, Milan, Juventus, Inter i Chelsea.

Oglasi

Nakon što je danas objavljeno da je ideja o organizovanju Superlige ponovo aktuelna oglasila se i UEFA koja je poslala jasnu poruku svim klubovima koji zagovaraju sve ovo.

UEFA je danas objavila zvanično saopštenje povodom novih priča oko Superlige i svim klubovima koji žele ovo takmičenje su poručili da će biti izbačeni iz svih UEFA-inih takmičenja i čak da će igračima ovih klubova biti zabranjeno da igraju za svoje reprezentacije.

"UEFA i čelnici La Lige, Premiershipa i Serije A su dobili informacije da pojedini engleski, španski i italijanski klubovi planiraju objaviti početak takmičenja koje je nazvano Superliga. Ako se ovo desi onda želimo da jasno poručimo da će UEFA i ova nacionalna prvenstva, ali također i FIFA i svi naši saradnici uraditi sve da stopiraju ovaj projekat".

"Ovo je projekat koji se zasniva samo na interesu tih klubova u trenutku kada je to najmanje potrebno. Razmotrit ćemo sve načine da to zaustavimo jer nema drugog rješenja. Kao što je najavila FIFA klubovi će biti izbačeni iz igranja bilo kojeg drugog takmičenja na nacionalnom, evropskom ili svjetskom nivou. Igrači ovih klubova će dobiti zabranu igranja za svoje reprezentacije".

"Zahvaljujemo se klubovima u drugim državama, posebno Francuskoj i Njemačkoj, koji su odbili da potpišu ovaj dokument za Superligu. POzivamo sve ljubitelje fudbala, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv ovog projekta koji je najavljen. Ovo traje predugo i stvarno je više dosta", poručili su iz UEFA-e.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

S druge strane. UEFA radi na tome da predstavi novi plan što se tiče Lige prvaka kako bi malo promijenili pravila i učinili ovo takmičenje zanimljivijim.

Očekuje se da novi plan za Ligu prvaka bude predstavljen sutra, te bi od sezone 2024/25. u ovom takmičenju igralo 36 klubova i ono što je najzanimljivije ne bi se igrala grupna faza. Cilj je da se igra više utakmica, a UEFA bi klubovima osigurala mnogo veće zarade.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

bazaorao
Cuj Totenhem. Jel to se boje da opet ne nalete na Dinamo?
10 2
El_Matador
Ko je UEFA-i dao ekskluzivno pravo organizovanja fudbalskih takmičenja? Pa ljudi se dogovore i imaju svoje takmičenje, šta je problem? Šta će ako čitavi fudbalski savezi istupe iz UEFA-e i formiraju svoju zasebnu organizaciju?
7 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti