Josip Bender: Željezničar mi je pružio priliku, moje želje su poznate

Hrvatski golman impresionirao na golu Plavih

Josip Bender: Željezničar mi je pružio priliku, moje želje su poznate · Intervju

E. Škorić

Kada je početkom 2021. godine priključen ekipi Željezničara, mnogi su bili skeptični jer, ipak, na Grbavicu stiže "neki golman iz 2. hrvatske lige", ali Josip Bender se ispostavio kao jedna od najsvjetlijih tačaka u za sarajevski klub sumornoj minuloj sezoni.

Bender je u Željinu zimsku bazu u Međugorju, gdje se Plavi dugi niz godina pripremaju jer imaju daleko bolje uslove nego u svom Sarajevu, stigao u januaru prošle godine. Golman visok 190 centimetara došao je na probu, ali je kasnije postao nezamjenjljiv na golu, iako je ispočetka naravno bilo mnogo teško da se izbori mjesto pored tadašnjih čuvara mreže Filipa Erića i Irfana Fejzića. Čekao je marljivo svoju šansu i potom ju dočekao.

Tadašnji šef struke bio je Amar Osim, kasnije se izmijenilo nekoliko trenera, bili su tu Baka Slišković i Tomislav Ivković, pa je stigao Edis Mulalić, a Bender uglavnom pružao dobre partije i na koncu dobio nagradu za najboljeg igrača tima u sezoni 2021/22. Koliko god ona bila turbulentna, na kraju je za hrvatskog golmana sve dobro ispalo.

Veliki izazov i velika prilika

"Znate, nije baš ni jednostavno doći jedan takav klub kao što je Željezničar iz Solina, koji je igrao drugu ligu u Hrvatskoj. Za mene je to bilo veliko iskušenje, veliki izazov i velika prilika i na kraju mislim da je sve ispalo dobro. Šesto mjesto, bez obzira na sve okolnosti, naravno nije nešto čime se može zadovoljiti jedan igrač Željezničara. Vjerujem da će sezone to sv biti mnogo bolje i da ćemo biti bolje rangirani. Nije stvar možemo li, jednostavno moramo", rekao je Bender u razgovoru za SportSport.ba.

Ovog ljeta mnogi su igrači Željezničara postali slobodni i većina ih je već dignula sidro, no u slučaju Bendera, stvari su malo drugačije.

"Imam ugovor do sljedećeg ljeta i ja sam zaista sretan ovdje. Istina je da su me neki već zvali, ali ne znam da li je neko uputio zvaničnu ponudu na adresu kluba. No, što se mene tiče, ja sebe i naredne sezone vidim u Željezničaru, posebno sada kada sam stekao određeno povjerenje. Naravno, ja se zahvaljujuem uvijek Željezničaru koji mi je dao pravu priliku da se pokažem na velikoj sceni. Mnogo dugujem klubu i zato sam spreman da ostanem, bez obzira na sve, ali ako dođe neka ponuda i klub bude želio drugačije, onda se može dogovarati", dodaje Bender.

Oglasi

Govorili smo o toj turbuletnoj sezoni Plavih, ali bilo je i nekih svijetlih stvari. Osim nekolicine igrača koji su zaista odigrali dobre sezone, briljirali su oni koji skoro nikada ne zakažu.

"Manijaci? Pa suvišno je da pričamo o tome, zna se ko su i šta su oni i koliko znače za Željezničar. S njima je sve lakše", dodaje golman sarajevskog velikana.

Derbiji sa Sarajevom su, pretpostavljamo, posebni?

"Naravno, takve utakmice su posebne, a ja pamtim pobjedu nad Sarajevom od 2:0 posebno, pa i onaj meč protiv Veleža kada smo dali gol u zadnjoj minuti, mada ne mogu da zaboravim ni duel s Borcem, prvi sa publikom poslije pandemije. To su mi nekako ostale najupečatljivije moje utakmice otkako sam u klubu", poručio je Bender.

Oglasi

"A što se tiče utakmica sa Sarajevom, postoje pritisci, ali za mene je sve to pozitivno. Odrastao sam u Hajduku, znate kakvo je tamo stanje na tribinama kada se igraju derbiji... Za mene te atmosfere nisu ništa novo, iako je sasvim drugačije kada to doživite s tribina i na terenu".

Postoji li golman u BiH koji te posebno impresionirao?

"Ima dobrih golmana, ali hajde da kažem kako mi je Dizdarević iz Sarajeva najviše privukao pozornost. I on je mlad, igra u takvom klubu s velikim pritiskom, tako da mogu reći da je zaista neko ko vrijedi. Mada, ima tu u ligi jako dobrih golmana".

Uz kojeg golman si odrastao, a kojeg danas u svijetu smatraš najboljim?

Oglasi

"Kao dijete sam gledao i divio se Ikeru Casillasu, a dans mi je Jan Oblak broj jedan. On, pa Cityjev Ederson".

I za kraj, neki komentar na kvalitet bh. Premijer lige? Šta je to što ne valja?

"Vi dugo pratite tu ligu i vjerujem da znate sve njene mane i prednosti. Jedna od mana je infrastruktura, to je zaista problem i sve bi bilo bolje kada bi se tereni poboljšali i kada bi se stekli bolji uslovi i moderniji stadioni. Liga kao liga je dobra, može puno pomoći u razvoju igrača. Uostalom, jedan Luka Modrić ju je prošao, pa postao najbolji veznjak svijeta i višestruki osvajač Lige prvaka s Real Madridom", dodaje Bender na kraju.

Rekorder Premijer lige 

Josip Bender je osvojio 44% glasova navijača Željezničara u izboru za najboljeg ove sezone. Na drugom mjestu je Sedad Subašić sa 11%, a na trećoj poziciji je Nedim Mekić sa 10% vaših glasova.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Bender je uspio na čak 16 utakmica ove sezone sačuvati vlastitu mrežu, te je time oborio rekord Premijer lige po broju mečeva u kojima je sačuvao vlastiti gol. 

Ukoliko se obistine Benderove želje i ostane na Grbavici, a nema nekog posebnog razloga da se to ne dogodi, bit će to jedna od ljepših vijesti za navijače sarajevskog kluba ovog ljeta.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

E.Car
JESTE LI VI NORMALNI!!!! MOMAK JE GLAVNI POKRETAČ SVIH PANIKA U ODBRANI, ULIJEVA NESIGURNOST U EKIPU I VJEROVATNO NAJVEĆI PROBLEM U EKIPI. Nemam ništa protiv njega ali smatram da moramo imati boljeg golmana ako želimo napredovati. Ne mora biti mačka da vadi nemoguće ali mora biti siguran sa loptom jer je to pokretač svih preokreta!!! Golman je najvažnija karika kada su ekipe podjednake. Ukoliko nam ostali igrači ne budu velika prevaga onda nam ne gine sredina tabele opet!!! Sretno
2 9
user1613662710
Ovakve igrace treba zadrzat ,6-7 igraca sto su nesto pokazali zadrzat ovo ostalo rastjerat sve
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi