Očaj za očajom za Josipa Brekala: Bez trofeja s Hajdukom, bez Eura, a najbolnije tek slijedi
Foto: Cropix

Fortuna mu je okrenula leđa

Očaj za očajom za Josipa Brekala: Bez trofeja s Hajdukom, bez Eura, a najbolnije tek slijedi

Admin Čaušević

Josip Brekalo bi mogao ponijeti epitet ozbiljnog fudbalskog gubitnika na kraju ove sezone. Hrvatski fudbaler je dosta toga stavio na kocku i na putu je da sve izgubi. Dva bolna udarca je tek pretrpio, ali najbolniji tek slijedi.

Brekalo je zimus napustio Fiorentinu s namjerom da oživi formu i dobije poziv na Evropsko prvenstvo. Prvi zacrtani cilj nije ostvario pošto se nije našao ni na listi igrača sa pretpozivom Zlatka Dalića.

Sedmicama je "flertovao" s Dinamom, bio je i jako blizu povratka na Maksimira, a na kraju je potpuno iznenađujući otišao u Hajduk, redove najvećeg rivala svog matičnog kluba.

Na Poljudu je startao vrlo dobro, ali opet mu je sreća okrenula pošto se povrijedio te u ključnim mečevima za trofeje protiv Dinama nije mogao dati svoj maksimum.

Trofeji su na kraju završili u Dinamovim vitrinama pa je tako i drugi cilj da osvoji barem jedan trofej sa splitskim Bijelim postao neostvaren.

Ako mu je za neku utjehu jedan je od rijetkih kojeg su navijači Hajduka hvalili u sumornom proljeću za splitski klub, ali bez obzira na sve nije uspio povratiti Dalićevo povjerenje.

Oglasi

Ipak, najbolniji udarac za Brekala mogao bi doći u srijedu navečer 29. maja pošto Fiorentina, koja je vlasnik njegovog igračkog kartona, igra novo evropsko finale, ponovo je u pitanju finalni meč Konferencijske lige.

Hajduk ima namjeru zadržati Brekala i sljedeće sezone; Foto: Pixsell

Viole će u Atini odmjeriti snage sa Olympiacosom te su blagi favoriti za osvajanje trofeja te su u prilici da osvoje trofej vrijedan pažnje i to nakon dvije decenije čekanja.

Brekalo je u prvom dijelu sezone upisao četiri nastupa u grupnoj fazi Konferencijske lige, ali i u slučaju da Viole osvoje najmlađe UEFA-ino klupsko takmičenje kako sada stvari stoje ostat će bez medalje.

UEFA-in pravilnik je jasan. Pobjednik dobiva 40 zlatnih, a gubitnik finala 40 srebrenih medalja i nova odličja se ne proizvode.

Računajući igrački roster, brojni stručni štab i klupske predstavnike čini se nemogućim da za Brekala ostane makar jedna medalja.

Italijanski klub je i prošle sezone igrao finale Konferencijske lige, poraz od West Hama Brekalo je gledao sa klupe što znači da propušta drugo uzastopno evropsko finale.

Inače, ne isključuje se mogućnost da Brekalo i sljedeće sezone igra na Poljudu. Hajduk ga želi zadržati, ali će morati pronaći zajednički jezik sa Fiorentinom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi