Niko nije pošten kao Josip Iličić: "Ja sam rekao kad nisam mogao, imam rane, star sam..."
Iskusni napadač bi rado na Evropsko prvenstvo (Foto: EPA)

Nada se pozivu

Niko nije pošten kao Josip Iličić: "Ja sam rekao kad nisam mogao, imam rane, star sam..."

Midhat Šljivak

Legendarni slovenački fudbaler Josip Iličić (36) rado bi nastupio na predstojećem prvenstvu Evrope. Iako nije u formi života i daleko je od nje, Iličić je spreman da pomogne ako selektor Matjaž Kek smatra da u njemu ima dovoljno kvaliteta za nacionalni tim.

Josip Iličić je u prethodnih nekoliko godina prošao kroz brojne probleme. Pored problema s povredama bilo je tu dosta problema s mentalnim zdravljem, no sve je to prošao i igra sasvim solidno ove sezone u dresu Maribora.

Svjestan je 36-godišnji fudbaler kako više nije isti igrač kao ranije. Ipak, tvrdi kako nije odustao od nacionalnog tima.

"Imao sam problema s povredama koje se nikad neće ni zaliječiti. Star sam i protiv ovih mladih momaka je jako teško igrati. Radim naporno kako bih barem bio blizu njihovog nivoa", rekao je Iličić i dodaje:

"Nikad nisam odustao od nacionalnog tima, ali sam bio svjestan stanja u kojem se nalazim. Nisam mogao pomoći reprezentaciji. Kao što vidite, vratio sam se na teren, ali nikad neću biti zadovoljan formom."

Oglasi

"Nisam ja taj koji bira igrače. Ja ću uvijek biti tu. Sa selektorom sam bio sasvim iskren kad nisam mogao pomoći. Odluka nije na meni", rekao je Iličić.

Legendarni Slovenac je za nacionalni tim igrao 11 godina. Posljednji nastup upisao je u novembru 2021. godine, da bi nakon toga gotovo nestao s fudbalske scene.

On je za selekciju Slovenije nastupio ukupno 79 puta i postigao je 16 golova. Poziv za Evropsko prvenstvo definitivno bi bio veliko iznenađenje i teško je vjerovati da će se Kek odlučiti baš za njega.

Josip Iličić je rođen u Prijedoru. Karijeru je počeo i ekipi Binifike, a zatim je preko Interblocka i Maribora došao do Italije i dresa Palerma.

Ubrzo se na Apeninima čulo za njega. Igrao je odličan fudbal u Palermu, a zatim je godinama uspješno nastupao za Fiorentinu i Atalantu.

Povratak u Maribor uslijedio je 2022. godine. Nije Iličić na nivou kakvom je nekad bio, ali je svakako od velike pomoći ovom slovenačkom klubu.

Iskusni fudbaler je ove sezone odigrao 25 utakmica za NK Maribor i ima učinak od šest golova i šest asistencija.

Top Komentari

ljoze_ono_na
Koji Niko? Kovac?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi