Samo jedan hrvatski nogometaš nije slavio pobjedu nad Japanom

Samo jedan hrvatski nogometaš nije slavio pobjedu nad Japanom

Edmir Škorić

Golman Dominik Livaković bio je heroj, odbranivši tri jedanaesterca u raspucavanju, što je Hrvatskoj omogućilo pobjedu nad Japanom i plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

Viceprvaci iz Rusije 2018. godine odigrali su 1:1 sa Japancima, nakon produžetaka nije bilova golova, ali je u penal drami Hrvatska slavila jer je imala raspoloženog Livakovića koji je odbranio čak tri penala.

Hrvatska će u četvrtfinalu igrati protiv Brazila, koji večeras nije imao veće probleme sa Južnom Korejom, a klasik će biti odigran u petak.

U utorak se igraju utakmice posljednjeg kola šesnaestine finala između Maroka i Španije od 16, a zatim Portugala i Švicarske od 20 sati. U četvrtfinalu su još Argentina, Nizozemska, Engleska i Francuska.

I dok su svi hrvatski reprezentativci slavili pobjedu i treće uzastopno četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon 2014. i 2018. godine, jedan od Vatrenih nije i to kako bi utješio japanske reprezentativce.

Umjesto slavlja, tješio je svog saigrača iz kluba (Foto: EPA)

Josip Juranović je odmah otišao do Daizena Maede, svog saigrača iz Celtica, kojeg je pokušao utješiti. Strijelac jedinog gola za Japance bio je utučen, a Juranović je pokazao veliko poštovanje prema svom kolegi.

Oglasi

Japanci nemaju za čim da žale, oni su dali sve od sebe, a ostaće upamćeni po pobjedama nad Španijom i Njemačkom u grupnoj fazi, ali i po divnim navijačima koji su nakon svake utakmice počistili smeće iza sebe.

Modrić u ekstazi, ali pokazao izjavom da je pravi gospodin

Luka Modrić je ponovo sebe stavio u drugi plan, a u prvi junake hrvatske reprezentacije, na čelu sa golmanom Dominikom Livakovićem.

Hrvatski reprezentativci i selektor Zlatko Dalić davali su izjave nakon utakmice za Hrvatsku radio televiziju. Svi su govorili ponosebno o jako teškoj utakmici s Japanom i velikoj pobjedi.

"Izgleda da ne možemo bez drame, ali presretni smo što smo u četvrtfinalu. Danas smo vidjeli da nije slučajno to što je Japan uradio i pobijedio Španiju i Njemačku. Nije nam bilo lako. Nismo igrali na našem nivou. U prvom dijelu smo imali 2-3 dobre šasne i da smo uspjeli zabiti, išlo bi to u boljem smjeru. Pokazali smo karakter, vratili se i došli do penala gdje je Livaković radio čuda".

Dogovor na poluvremenu?

"Nismo igrali kako treba. Otvorili smo dobro utakmicu, ali onda nismo bili pravi. Dogovorili smo da se ne spuštamo, da budemo visoko i da probamo promijeniti naš način igre. Odlučili smo se za centaršut gdje smo imali Petkovića, nakon toga Budimira i Livaju. Vidjeli smo da im tu radimo dosta problema. Sve u svemu, jako teška i iscrpljujuća utakmica, ali najvažnije da smo u četvrfinalu".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Onda je poput velikog gospodina, vođe i kapitena hvalio svog mladog saigrača, golmana Dominika Livakovića, koji je odbranio čak tri penala.

"Skidamo svima kapu, a posebno Livakoviću. Pokazao je kakav je golman. Svaka mu čast. Odveo nas je u četvrtfinale. Vidjet ćemo ko nas čeka, Brazil ili Koreja, a nogomet je nepredvidiv i svašta se može desiti. Ko god dođe, s nestrpljenjem očekujemo. Siguran sam da ćemo biti na boljem nivou nego danas. Nije sve lako fizički podnijeti, ali imat ćemo nekoliko dana da se možemo odmoriti i da se što bolje spremimo za četvrtfinale", dodao je Modrić.

Top Komentari

omer
Za autora ovog teksta. Prestani se, molim te blamirati svojim neznanjem i netacnim informacijama. Nije ovo Hrvatskoj nikakvo trece uzastopno cetvrtfinale, vec drugo. Nisu oni 2014 stigli do cetvrtfinala nego su ispali u grupnoj fazi.
6 0
Krivaja Zavidovići
Čestitke Hrvatskoj, ne sumnjam da će se hrabro suprotstaviti Brazilu i odigrati solidnu tekmu, ali tu će biti kraj njihovog učešća na SP. Vidljivo je da nisu jaki kao prije, da najbolji igrač ipak ima 37 godina, da nemaju desno krilo, pa i raspoloženog centarfora izuzimajući donekle Kramarića koji je ipak polušpic, nije desno krilo, a nije ni centarfor. Kad se rezimiraju njihove dosadašnje utakmice, šta su odigrali? Neriješeno protiv Maroko gdje su bili nešto bolji, protiv Belgije gdje su bili nešto slabiji i umalo ispali i sad neriješeno protiv Japana...
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi