Josip Kvesić, najveći gubitnik našega fudbala
Povrijedio se pred Svjetsko prvenstvo i kola su krenula nizbrdo...

Šta bi bilo, kad bi bilo

Josip Kvesić, najveći gubitnik našega fudbala

S malo kim se sudbina na tako grub način poigrala kao s nekadašnjim fudbalerom Širokog Brijega i Željezničara, danas momkom za kojeg pola ljubitelja fudbala ne zna ni gdje je, Josipom Kvesićem. Od malo koga bi svi bili na dobitku, da se u prelomnom, odnosno najboljem trenutku njegove karijere ovaj ekstra inteligentni i odgojeni momak nije povrijedio.

Možda je pregrubo donositi takav zaključak, ali kao što u životu postoje momenti koji vodu prelijevaju na jednu, odnosno na drugu stranu, život čine ovakvim ili onakvim, sudbina Josipa Kvesića pomalo je odredila i sudbinu bh. fudbala u cjelini. Radiš čitav život i onda kada dođeš do vode, ne napiješ se. 

Važnost metafizike

Evo jedan plastičan primjer važnosti metafizike u našim životima. Mjesecima se upiralo da nakon suspenzije stadiona Bilino Polje, naša reprezentacija belgijsku dočeka bilo gdje u BiH. Kako je jedina opcija bila da odigramo na Grbavici, nadljudski napori su učinjeni da bi se stadion dodatno osposobio. 

Izvještavalo nas je kada bi se god neki novi poduhvat načinio i zaista je, za naše okolnosti, za vrlo kratko vrijeme učinjeno strahovito mnogo. No gle čuda...Kiša je bila naumila da pada baš u tu subotu kada smo igrali sa Belgijom i da nam pokaže kako uvijek nešto fali (normalan teren). Ista ta kiša nije padala u nedjelju. 

Postoji i pozitivan primjer utjecaja kosmičkih sila. Ervin Zukanović bio je junior Željezničara, nije se nešto posebno isticao među svojim vršnjacima, ali umjesto u Hrid ili Famos čovjek je odlučio oprobati se u njemačkim niželigašima. Izvadio je vizu na mjesec kao i njegov kolega sa gola, Emil Kajgana, spavali su kod članova uže familije.

Obilazili su tamo timove tražeći svoju sreću, no nisu zadovoljili. Kada se Ervin već spremio za povratak kući jer je isltjecala viza, uslijedio je poziv iz Belgije da se tamo okuša. Prošao je na probi, ostao i malo po malo dogurao do Rome. Nečim je to valjda zaslužio.

Neiskorišten potencijal

Josip Kvesić očito nije, iako je bio ponajbolji lijevi bek koji je ikad igrao u Premijer ligi. Povrijedio se tik uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo i nakon te povrede kola su krenula nizbrdo, nikada u potpunosti nije iskoristio svoje potencijale. Kvesić je bio kandidat i da ostvari prvi milionski transfer iz BiH. Da je otišao na SP to bi se sigurno desilo, ali avaj...

Da se to dogodilo možda bi i Željezničaru sunce zasijalo jače, možda bi taj novac omogućio dalji razvoj jer su Plavi bili na dobrom putu, možda bi konačno zaigrali grupnu fazu nekog evropskog takmičenja, a s njim na dobitku bili i ostali klubovi. Možda bi svi postali zanimljiviji ulagačima... Možda, možda, možda. Nećemo to nikada saznati.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Činjenica je međutim da bez ozbiljnijih transfera nijedan klub neće napraviti iskorak u Evropi. Činjenica je i da bez kvalitetnih mladih igrača neće biti velikih transfera i da će se sve to na kraju odraziti na uspjehe reprezentacije. Nema sistema, pa zato onda i kada dočekaš prelomni momenat obično nemaš sreće. 

Josip Kvesić najveći je fudbalski gubitak u posljednjih desetak godina u BiH. Jedan od najdražih igrača definitivno, ali kakve mu vajde...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti