Mata nije želio ni "osmicu" ni "desetku" već broj 64, iza svega se krije srceparajući izbor

Španac stigao u Galatasaray

Mata nije želio ni "osmicu" ni "desetku" već broj 64, iza svega se krije srceparajući izbor

Admin Čaušević

Juana Matu smo navikli da gledamo sa brojem 8 ili 10 na leđima, ali to neće biti slučaj u Galatasarayu.

Dok je igrao za velikane Valenciju, Chelsea i Manchester legendani Španac je na leđima nosio osmicu ili desetku po čemu je postao i prepoznatljiv.

Posljednjih devet osam godina koliko je bio član Crvenih đavola pratila ga je "osmica", ali je dolaskom u Galatasaray odlučio to promijeniti.

Naime, iskusni veznjak je izabrao broj 64 pošto je u turskom prvenstvu dozvoljeno igračima da nose brojeve od 1 do 99 za razliku od nekih drugih takmičenja kao što je španska La Liga.

Iza Matinog izbora se krije srceparajuća priča. Za broj 64 se odlučio jer su njegovi roditelji otac Juan Manuel i majka Marta rođeni 1964. godine.

To je bio Matin način da oda počast svojoj majci koja je naglo preminula 2021. godine što je kod sjajnog fudbler ostavilo neizbrisiv trag.

Oglasi

Kako sada stvari stoje Mata će za Galatasaray debitovati u današnjem prijateljskom meču protiv Istanbulspora koji se također takmiči u turskoj Superligi.

Velikan sa Bosfora je ovog ljeta doveo niz spektakularnih pojačanja kao što su Yusuf Demir, Mauro Icardi, Dries Mertens, Milot Rasica i drugi, pa se očekuje da na tribinama Turk Telecom Arene bude preko 50.000 gledatelja.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Za Matu će ovo biti prvo iskušenje van Liga petice pošto je do sada igrao u Engleskoj i Španiji. Karijeru je počeo u omladinskim selekcijama Reala, a igračku afirmaciju doživio kao član Valencije.

Jedan je od rijetkih fudbalera koji se može pohvaliti sa činjenicom da je tokom karijere osvojio Ligu prvaka, Svjetsko prvenstvo te Evropsko prvenstva. Dva puta je osvajao i Europa ligu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi