Surova istina o Juergenu Kloppu: Je li toliko dobar koliko mu se svi dive?

Brojke ne lažu

Surova istina o Juergenu Kloppu: Je li toliko dobar koliko mu se svi dive?

A. Čaušević

Juergena Kloppa mnogi s pravom proglašavaju najboljim trenerom na svijetu, međutim brojke i nisu baš na strani njemačkog trenera.

U godini kada je Liverpool igrao svoj najbolji fudbal ostao je bez dva najprestižnija trofeja. U Premiershipu Kloppa je nadmudrio Pep Guardiola, a u Ligi prvaka Carlo Ancelotti.

I dok se Guardioli vrlo često spočitava kako zahvaljujući neograničenom budžetu može sklopiti tim kakav želi pa uspjeva osvajati trofeje, na Kloppovo trošenje novca se "zažmiri".

Tzv. "gegen pressing" i "rock'n'roll football" su Kloppovi zaštitni znakovi i gledanje utakmica Redsa je užitak za oči. Još kad se u obzir uzme Liverpoolova popularnost, navijačka baza i bogata tradicija uspjeh djeluje kao zagarantovan.

Međutim, da li je Klopp zapravo toliko uspješan u osvajanju trofeja kao u postavljanju taktike? Tu mu brojke definitivno ne idu u prilog i statistika je surova jer ipak svijet fudbala pamti pobjednike, a ne ljepotu u igri.

Najbolji primjer je Real Madrid. Kraljevi ne briljiraju na terenu, ne melju rivale i dojam je da teško pobjeđuju, ali način na koji Carlo Ancelotti vodi tim i unosi mu pobjednički mentalitet je nešto posebno.

Oglasi

Od svog dolaska na Anfield Road Klopp je na nove igrače potrošio više od 550 miliona funti što je sve osim zanemariva cifra. Svakog ljeta bi popunjavao šupljine i dovodio ciljana pojačanja.

Četiri od pet najvećih transfera Liverpoola su realizovani u Kloppovoj eri. Samo na Virgila Van Dijka. Alissona, Nabyja Keitu i Luisa Diaza je potrošeno 250 miliona eura. Dakle, daleko od toga da su Redsi štedili kako bi postali ono što su danas.

Postaje li Nijemac gubitnik?

Klopp je s vremenom napravio moćnu mašineriju, ali izgleda ne toliko dovoljno moćnu da dominira na duži period, tj. u kontinuitetu osvaja najprestižnije trofeje.

U suštini njemački stručnjak je potrošio više od pola milijarde da bi osvojio ukupno četiri trofeja u periodu od sedam godina.

Liverpool je jednom bio prvak Engleske u sedam pokušaja. Za to vrijeme Guardiola s Manchester Cityjem je uzeo četiri titule.

Redsi su osvojili Ligu prvaka tako što su u finalu pobijedili znatno slabiji Tottenhem. Igrali su još dva finala i izgubili su od Real Madrida. Oba puta manje-više na naivan način.

Potražite više informacija na temu Premier league:

I ovosezonska dva trofeja FA Cup i Carabao Cup su stigli poslije boljeg izvođenja penala što je svakako velika lutrija u kojoj na kraju obično pobijedi onaj ko ima više sreće.

U suštini Redsi su pod Kloppovim vodstom osvojili ukupno šest od 27 trofeja što barem iz statističkog ugla i nije učinak za pohvaliti se.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Osvaldo000
Bolje obrisi ovaj clanak i ne blamiraj se. Klopp je potrosio 550 miliona, a prodao je igraca preko 400 sto znaci da je klub poteosio svojih para oko 130 miliona sto mozes provjeriti na transfermarketu. Za to vrijeme arsenal, everton, tottanham i mnogu drugi koji ne mogu u istu knjigu sa liverpulom su potrosili vise, a pogledaj gdje su sad oni, a gdje liverpool. Kada je dosao u Liverpool oni su se borili da uopste igraju LP, a u zadnjih 5 godina su igrali u 3 finala? Real ih je prvi put zasluzeno pobjedio ali ovu zadnju svaki objektivan poznavaoc nogometa ce reci da ih je liverpool nadigrao u svemu ali eto nesretni su da ne mogu nesretniji biti
22 10
King_Kenny
...kakve gluposti jbt...covjek preporodio ekipu,naravno da je morao potrositi pare da sve to uklopi...ne moze se bez para nista...trosile su se pare i prije njega pa nije bilo rezultata...kao da je lahko 3 puta doci do finala LP u 5 godin,tu ima 10 ekipa koje su skoro ravnopravne...bitno je da ekipa igra atraktivan i napadacki fudbal,i da je uzivancija to gledati...mislim da bi svaki navijac Liverpoola odmah potpisao da Klopp ostane do kraja karijere u klubu,on je vec uradio i vise od ocekivanog,bitno je da je klub ponovo vracen na pravi put...
18 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi