Inovativna metoda i u Minhenu: Hoće li divovski ekran riješiti Nagelsmannove probleme?

Ideja Bayernovog trenera

Inovativna metoda i u Minhenu: Hoće li divovski ekran riješiti Nagelsmannove probleme?

E. Škorić

Trener Bayerna Julian Nagelsmann postavio je divovski videozid na glavni teren za trening.

Nagelsmann je još u Hoffenheimu uveo novinu u njemački, ali i evropski nogomet. Počeo je da koristi videozid. Njegove inovativne medote donijele su mu rezultate dok je radio u Sinsheimu, potom ih je koristio u Leipzigu, a sada je to isto počeo da radi i u Minhenu.

Iako rezultati Bayerna u posljednje vrijeme, barem u bundesligaškim mečevima, nisu na nekom zavidnom nivou, pa je klub upisao poraz uz tri remija na prethodna četiri meča, Nagelsmann traži načine kako da sve podigne na viši nivo.

Na terenu trening centra u Minhenu radnici su ovih dana postavili veliki LED ekrana. Ako je suditi prema videozidu iz doba dok je Nagelsmann trenirao Hoffenheim, radi se o ekranu veličine 6x3 metra koji je psotavljen na sredini glavnog terena za treniranje. Sustav radi s četiri kamere, dvije s tornja, visoko iznad sredine i po jedna iza svakog gola. Sadržaj sa svake kamere može se prikazati na ekranu u bilo kojem trenutku.

Ove kamere kontroliše osoblje za obuku, dajući mogućnost zaustavljanja, premotavanja unatrag ili unaprijed kako bi se igračima prikazale određene stvari tokom treninga. Daje priliku Nagelsmannu da iz četiri ugla na raspolaganju daleko detaljnije objasni situacije na treninzima.

Oglasi

Nagelsmann i njegovi pomoćnici imat će priliku da igračima u datom momentu tokom treninga stopiraju sliku na ekranu i da mu potom objasne šta nije dobro napravio ili šta mora da poboljša itd.

"Videowall smo testirali i danju i noću, kao i u različitim vremenskim uslovima i vrlo smo zadovoljni", rekao je prije nekoliko godina Rafael Hoffner, voditelj IT i sportskih inovacija u Hoffenheimu. "Veselimo se dodatnoj tehničkoj inovaciji na našem terenu za trening i uvjereni smo da će imati pozitivan učinak na naše treninge".

Očito Nagelsmann smatra da će ova inovacija biti neophodna i u Minhenu. Iako je još u maju uočen videozid na terenu Bayernovog trening centra, smatra se da je tek sada ideja zaživjela jer mladi i perspektivni trener očito smatra da je to jedna od ključnih stvari u poboljšanju igre i rezultata koji u Bayernu nisu baš najbolji.

Aktuelni prvak Njemačke dobro igra u Ligi prvaka i ima dva trijumfa na startu grupne faze i to protiv Intera u gostima i Barcelone kod kuće, ali u Bundesligi je tek peti na tabeli sa 12 bodova, te ima pet bodova manje od lidera Freiburga.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Nakon što se završi reprezentativna stanka, nogometaše Bayerna na početku idućeg mjeseca očekuje domaći susret s Bayer Leverkusenom.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

C.Banks
Izgubi od Leverkuzena i kupi videozid sa sobom odakle si i došao
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti