Cinični osmijeh legende digao državu na noge, političari traže njegovu smjenu

Nijemac u problemu

Cinični osmijeh legende digao državu na noge, političari traže njegovu smjenu

E. Škorić

Južna Koreja eliminisana je u polufinalu Azijskog kupa nakon što je poražena od Jordana sa 2:0, zbog čega su fudbaleri ove zemlje na meti kritičara, a naročito selektor Jurgen Klinsmann.

Katar je osvojio Azijski kup drugi put uzastopno. Oni su na kraju u finalu pred svojim navijačima savladali Jordan sa 3:1. Katar se vjerovatno nadao da će u finalu igrati protiv Južne Koreje predvođene Tottenhamovom zvijezdom Heung-minom Sonom, no na kraju su za rivala neočekivano dobili Jordan.

Rezultat Južne Koreje na Azijskom kupu svakako je veliki poraz Juergena Klinsmanna koji je selektor od februara prošle godine. Nakon turnira u Kataru Nijemac je na učinku od devet pobjeda, pet remija i pet poraza. 

Korea Times izvještava da slučaj Klinsmann postaje nacionalno pitanje u Južnoj Koreji. Do te mjere da su u to uključeni i političari. Seong-dong Kweon iz Stranke narodne moći ističe kako bi Klinsmann trebao dobiti otkaz.

"Zbog opetovanih razočarenja tokom turnira, Klinsmanna su kritikovali da nije imao dobru taktiku. Bilo je mnogo zabrinutosti od početka ovog imenovanja, a sada su te zabrinutosti postale stvarnost. Kritike se ne tiču ​​samo rezultata, već i njegovih pristup poslu i vještina" - napisao je političar na Facebooku.

Oglasi

Istovremeno, Kweon smatra da bi Korejski fudbalski savez (KFA) trebao odgovoriti na ove povike među njegovim sunarodnjacima. Uz to, Klinsmann je bio nasmijan nakon 2:0 poraza od Jordana u polufinalu Azijskog kupa, što je dodatno izazvalo buru.

"Korea Times" također podsjeća da je savez za trenera izabrao Nijemca, ne obazirući se na razrađeni sustav selekcije. "Predsjednik Mong-gyu Chung trebao bi preuzeti odgovornost za kazne predviđene ugovorom i reći Klinsmannu da je otpušten", piše Joon-pyo Hong, gradonačelnik Daegua.

"Imam iskustva u dobivanju tužbi protiv otpuštenog trenera koji je tražio naknadu za vrijeme trajanja ugovora", dodaje Hong, podsjećajući da je neko vrijeme bio vlasnik Gyeongnam FC-a dok je bio guverner tamošnje pokrajine.

Korejski savez ima ugovor s Klinsmannom do kraja sljedećeg izdanja Svjetskog prvenstva, odnosno do jula 2026. godine. Prošle subote trebao je biti sastanak Klinsmanna i rukovodstva saveza, ali je selektor odletio u SAD. Južna Koreja će u martu odigrati dvije utakmice protiv Tajlanda u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Kanadi, Sjedinjenim Državama i Meksiku.

Klinsmann je prethodno vodio reprezentaciju SAD-a, ekipu Bayerna, a kao igrač je nastupao za Tottenham, Sampdoriju, Bayern, Monaco, Inter i Stuttgart.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi