Juventusu oduzeto 10 bodova!

Konačna odluka

Juventusu oduzeto 10 bodova! · Zvanično

E. Škorić

Juventusu je oduzeto 10 bodova u Seriji A i poslan je na sedmo mjesto, nakon što je Savezni prizivni sud donio svoju presudu o skandalu s kapitalnim dobicima.

Bianconeri su proglašeni krivima za umjetno napuhavanje naknada za transfere kako bi povećali kapitalne dobitke, čime je zapravo izgledalo kao da se kreću oko mnogo veće klupske imovine nego što je posjeduju u stvarnosti.

Saslušanje je održano danas u Rimu, a tužitelj FIGC-a Giuseppe Chine iznio je svoj slučaj i predložio kaznu od 11 bodova, povećanje u odnosu na devet bodova koje je prvotno zatražio u januaru 2023. Umjesto toga, odgovor komisije bio je kazna od 10 bodova.

S tim u vezi Juve sa drugog pada na sedmo mjesto i umjesto 69, imat će 59 bodova uoči večerašnje utakmice protiv Empolija.

U teoriji, Juve bi mogao uložiti još jednu žalbu, ali s obzirom na to da se zadnji pokušaj složio da je klub prekršio članak 4 – koji pokriva poštenu igru i sportsko poštenje – malo je vjerovatno da će biti uspješna.

Ovo je treći put da FIGC Savezni prizivni sud odlučuje o ovoj situaciji.

Oglasi

Prvi put je to bilo u maju 2022., kada je opozvano ukupno 11 klubova (Juventus, Napoli , Genoa, Sampdoria, Empoli, Parma, Pisa, Pro Vercelli, Pescara, Novara i Chievo) i 61 direktor. To je bilo zato što je bilo praktički nemoguće dokazati koliko igrač vrijedi na tržištu transfera osim cifre na koju su se dogovorila dva kluba.

Međutim, samo je Juve vidio da je njihova presuda poništena u žalbenom postupku zbog novih dokaza koje je pružila policijska istraga Prisme o njihovim financijama, uključujući prisluškivane telefonske pozive i dokumente.

Iako je tužitelj Chine tražio samo kaznu od devet bodova, sud im je odlučio oduzeti 15 bodova i suspendovati nekoliko direktora.

Juventus je djelomično dobio žalbu u aprilu koja se složila da je kazna od 15 bodova prestroga i vratila je žalbenom sudu FIGC-a da donese odluku po treći put. Smatralo se oštrim jer su Pavel Nedved, Paolo Garimberti, Assia Grazioli-Venier, Caitlin Mary Hughes, Daniela Marilungo i Francesco Roncaglio oslobođeni krivnje. To je potvrđeno i današnjom presudom.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Time su Andrea Agnelli, Fabio Paratici, Federico Cherubini i Maurizio Arrivabene proglašeni odgovornima za skandal s kapitalnim dobicima, a Juve ostaje bez nastupa u Evropi, barem neće igrati Ligu prvaka. Prema najnovijoj tabeli, Milan ulazi u Top 4 i sada je blizu da se s Napolijem, Lazijem i Interom domogne Lige prvaka. Šansu i dalje imaju Atalanta i Roma u preostala dva kola, kao i Juventus.

Stara dama večeras treba pobjedu u Empoliju da dođe na 62 boda, čime bi bila na dva boda od Milana s kojim igra u narednom kolu pred svojim navijačima.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1620593935
Oduzmite i Realu sve titule, srusite stadion i posadite cvijece. Kradu titule i podsticu ljude na krađu
4 4
Madridista
Juve i barcelona, nema većih lopova. Posebno barcelona. Desetljeće imaju sudije na platnom spisku.
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi