Tresu se Apenini: Juventus bi mogao ponovo u Seriju B

Ukoliko se dokaže "pranje novca"

Tresu se Apenini: Juventus bi mogao ponovo u Seriju B

Adnan Beganović

Predsjednik Talijanskog udruženja za zaštitu potrošaća (CODACONS) Marco Donzelli izjavio je da Juventus mora snositi posljedice ukoliko se dokaže da je klub lažirao podatke u finansijskim izvještajima u periodu od 20018. do 2021. godine.

Prije nekoliko dana istražitelji su upali u prostorije Juventusa kako bi im oduzeči dokumentaciju vezanu za finansijske izvještaje s obzirom da je šest osoba iz kluba osumnjičeno za lažiranje podataka.

Pod istragom se nalaze predsjednik Andrea Agnelli, potpredsjednik Pavel Nedved, bivši čelnik sportskog područja Fabio Paratici (danas u Tottenhamu) i još trojica u komercijalnom sektoru: sadašnji glavni korporativni i financijski direktor Stefano Cerrato, bivši glavni korporativni i Financijski službenik, Stefano Bertola i bivši financijski menadžer Marco Re, a u prvi čas su iz Italije stizale informacije da će Juventus biti novčano kažnjen ukoliko se dokaže "pranje novca".

Međutim, sa Apenina danas stižu drugačije informacije koje se nikako neće svidjeti navijačima Stare dame. Naime, prvi čovjek Talijanskog udruženja za zaštitu potrošaća potvrdio je da će u slučaju da se dokaže da su u Juventusu lažirali finansijske izvještaje (50 miliona eura) tražiti od nadležnih žestoke kazne. Između ostalog oduzimanje trofeja osvojenih u periodu od 2018. do 2021. te izbacivanje Juventusa u Seriju B.

"Ako je Juventus nezakonito stekao prednost nad suparnicima, tada bi se Savez i Uprava za tržišno takmičenje trebali uključiti i nametnuti sankcije Juventusu", rekao je Donzelli.

“Iz tog razloga, i kako bismo zaštitili hiljade navijača, podnijet ćemo pritužbu Antimonopolskom odboru i saveznim tužiteljima tražeći od njih da Juventus prebace u Seriju B i oduzmu mu posljednje naslove prvaka osvojene kao rezultat ovih potencijalno nezakonitih operacija", dodao je Donzelli.

Juventus je 2006 izbačen u Seriju B

2006. godine u Italiji je izbio jedan od najvećih korupcijskih skandala u historiji fudbala. Kao rezultat istrage, sankcionirani su Juventus, Milan, Fiorentina i Lazio. Ovi klubovi su optuženi za kupovinu utakmica i zavjeru. Korupcijski skandal nazvan je Calciopoli.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Nadležni organi su htjeli poslati Juventus u Seriju C, ali nakon žalbe, klub iz Torina je završio u Seriju B. Klubu su oduzeta dvije ttitule prvaka koje su dodijeljene Interu, i zabranjeno mu je igrati u Ligi prvaka u sezoni 2006./2007.

Nakon skandala, mnoge zvijezde napustile su Juventus. Alessandro Del Piero, Mauro Camoranesi i Gianluigi Buffon ostali su podići Staru damu iz Serije B.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nedyim_SA1946
Juve treba biti u SERIE B
19 5
Dzematlija
A Manchester City i PSG smiju sta hoce. Pa i veliki Bayern je prije nekoliko godina optuzen za utaju poreza, pa je Hoeness krivicu preuzeo na sebe, pa Bayern nije izbacen u drugu ligu, a zakon rigorozniji nego u Italiji gdje te i taksista mulja, a kamoli fudbalski klubovi.
7 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti