Zakuhava se u Južnoj Americi: Minimalci Kolumbije i Ekvadora, Urugvaj ubjedljiv
FOTO: EPA

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Zakuhava se u Južnoj Americi: Minimalci Kolumbije i Ekvadora, Urugvaj ubjedljiv

Haris Zilić

U sjeni nereda prije meča Brazila i Argentine koji su Gaučosi dobili kao gosti 1:0, odigrane su i preostale četiri utakmice šestog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine kada je u pitanju Južna Amerika i CONMEBOL zona.

Kolumbija je kao gost bila bolja od Paragvaja 1:0 pogotkom Borre iz penala u 11. minuti utakmice i tako su Kolumbijci upisali veoma vrijedan trijumf.

Bez pun ogolova bilo je na meču Ekvadora i Čilea. Domaćini Ekvadorci su slavili također s aminimalnih 1:0, a gol odluke pao je u 21. minuti kada je mrežu gostiju zatresao Mena.

Urugvaj je na svom terenu deklasirao Boliviju rezultatom 3:0. Poveli su Urugvajci u 15. minuti pogotkom Nuneza, a 2:0 bilo je u 39. minuti autogol je postigao Vilamil. Konačnih 3:0 postavlja Nunez u 71. minuti utakmice svojim drugim golom na utakmici.

Zanimljiv meč odigrali su Peru i Venecuela, a završen je rezultatom 1:1. Poveli su Peruanci 1:0 pogotkom Yotuna u 17. minuti utakmice. Bod Venecueli donosi Savarino golom u 54. minuti za konačnih 1:1.

Oglasi

Podsjetimo Argentina je u gostima savladala Brazil 1:0. Lo Celso je poslao sjajnu loptu u kazneni prostor Brazila u 63. minuti, a Otamendi skače i glavom pogađa za veliki trijumf aktuelnih prvaka svijeta.

Haos u Brazilu

Još jedan Klasik Brazila i Argentine obilježio je haos prije utakmice i scene kakve ne želimo gledati na stadionima. Brazilska policija tukla je navijače Argentine. Jedan je završio krvav, a dosta navijača je plakalo.

Fudbaleri su zgroženi gledali šta se dešava na tribinama u nevjerici je bio i Lionel Messi koji je svo posmatrao sa terena, ali bio je nemoćan da spriječi.

Lider južnoameričkih kvalifikacija je Argentina sa 15 bodova, Urugvaj ima 13, Kolumbija 12, Venecuela devet, Ekvador, osam, Brazil je tek šesti sa sedam osvojenih bodova i ovih šest selekcija trenutno su na pozicijama koje vode direktno na Mundijal 2026. godine.

Na sedmoj pozciji je Paragvaj sa pet osvojenih bodova, a ta pozicija na kraju kvalifikacija vodi u Interkonitnentalni baraž. Na osmom mejstu sa također pet osvojenih bodova je Čile, na devetom mjestu tri boda je skupila Bolivija, a fenjeraš kvalifikacija je Peru na desetoj poziciji sa dva boda i jedina su selekcija bez pobjede u dosadašnjem toku kvalifikacija.

Kvalifikacije u Južnoj Americi nastavljaju se tek za malo više od godinu dana, tačnije 4. septembra 2024. godine utakmicama sedmog kola.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi