Kada je derbi Zrinjskog i Veleža privukao najviše navijača?

Još uvijek drže rekord

Kada je derbi Zrinjskog i Veleža privukao najviše navijača?

M. Šljivak

Veliki derbi u drugom kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine u nedjelju u Mostaru igraju gradski rivali Zrinjski i Velež.

Nakon tri godine Mostarci ponovo mogu uživati u svim čarima gradskog derbija, a ovog puta ulogu domaćina će imati HŠK Zrinjski.

Plemići u derbi ulaze umorni od dugog puta u Holandiju, ali veoma poletni nakon sjajnih 1:1 u Evropskoj ligi protiv Utrechta i sigurno je da će htjeti protiv gradskog rivala da dođu do prve pobjede u prvenstvu.

Stadion Pod Bijelim brijegom će vjerovatno biti ispunjen do posljednjeg mjesta. Mostarci su se uželjeli derbija, a pored domaćih navijača, očekuje se dolazak i velikog broja navijača FK Velež.

Od osnivanja Premijer lige Bosne i Hercegovine mostarski dueli su privlačili ogromnu pažnju. Istina, bilo je utakmica u kojima su tribine bile prazne, ali se nijedan drugi meč po posjeti ne može nositi sa onim iz 2000. godine.

Tada su po prvi put u Premijer ligi BiH igrali Zrinjski protiv Veleža, a prema nekim podacima iz arhiva, ovaj susret je gledalo više od 10.000 gledalaca.

Tog 13. augusta 2000. godine stadion Pod Bijelim brijegom je bio krcat, a Plemići su savladali Rođene sa 2:0 golovima Leona Buhića i Nedjeljka Jurića.

Bio je to prvi međusobni službeni nastup ova dva kluba, ako se ne računa vrijeme prije Drugog svjetskog rata i po posjećenosti je ovaj mostarski derbi još uvijek na prvom mjestu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kapacitet stadiona je 9.000 gledalaca. Taj prvi derbi međutim nije poštovao pravila i na stadionu je bilo mnogo više navijača od predviđenog. Ovog puta je to zaista teško očekivati i ovaj rekord neće biti oboren, iako je interes za utakmicu zaista ogroman.

Meč Zrinjski - Velež igra se u nedjelju od 20 sati...

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ljacmu1
Nije to još derbi. Možda bude za koju godinu. Sada je to dvoboj vrha i začelja. Derbije Zrinski igra sa Sarajevom i Željom. Ovo je kao da kažeš da je Real-Leganes derbi.
0 13
hRASNICArULES
Razvalit ce ih Zrinjski
1 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi