Kada je zdrav, Liverpoolu bolji ne treba: Možda je vrijeme da mu se sve vrati?
Foto: EPA

Vječno povrijeđeni fudbaler ponovno postiže golove

Kada je zdrav, Liverpoolu bolji ne treba: Možda je vrijeme da mu se sve vrati?

S. Bošković

Daniel Sturridge bio je prvi izbor Roya Hodgsona u napadu fudbalske reprezentacije Engleske na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, onom gdje je Engleska još jednom razočarala čitavu naciju. 

Ništa čudno za Engleze i njihov prepotentni izraz "It coming home, football is coming home", koji se hladnim Otokom izgovara pred svako svjetsko prvenstvo u fudbalu, a nakon istog se čuje izokrenuta fraza iz Mučki "This time in four years we will be champions".

Slično tome, tu fraza i svi navijači Liverpoola već unazad gotovo 28 godina ponavljaju svakog maja kada se završi Premier liga.

I jedne godine stvarno su Redsi bili blizu da u frazu "this time next year, we will be champions" dodaju u riječ "again". Bilo je to one sezone 2013/14 kada se na Anfieldu čekala titula, a onda se legendarni Steven Gerrard okliznuo, a Demba Ba poslao loptu u mrežu za kraj svih nadanja. Mada, bilo je tu neke teoretske šanse, ganjao se rezultat protiv Crystal Palacea. Vodio je Liverpool 3:0, završilo je 3:3.

Najviše te sezone pričalo se o Suarezu, koji je igrao fantastično. Sezonu je završio s 31 golom i dva hat-tricka. Spominjao se i Sterling koji će otići onda u Manchester City, Suarez će sezonu kasnije Anfield zamijeniti Nou Campom, no jedan igrač je ostao. Onaj s početka teksta, Daniel Sturridge, koji je te sezone zabio 21 gol. Sezonu prije deset, ali došao je tek na pola sezone i prvi gol u ligi zabio je protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu, samo što je ušao u igru. Bio je rezultat 2:1 za Crvene Đavole nakon devedeset minuta, no zavoljeli su ga tad navijači Liverpoola. I onda je naredne sezone poludio 21 gol na 29 utakmica, ligaških.

I onda je sve stalo. Zlatni dečko i najbolji napadač svoje generacije, kako se za njega govorilo pokazao je da ima staklene noge. Pokidani ligamenti, iščašen zglob, mišići, prepone, kuk, edema u koljenu, kuk, natkoljenica. Sve. Teško je naći povredu koju Sturridge nije imao. Bilans svega po transfermarketu je ovaj: 99 propuštenih mečeva za Redse od 13. februara 2013. godine do 28. januara 2018. godine i do posudbe u West Bromwich Albion, gdje se ozlijedio nakon šest utakmica.

Šest utakmica, nula golova i samo dva starta u prvih 11. Činilo se da Sturridgeva karijera ide silaznom putanjom i to strahovito. Sve više se pričalo kako nema više kvalitetu, a da ni Liverpoolu nije potreba.

Ali Jurgen Klopp ga je poveo na pripreme u kojima je Sturridge postigao četiri gola, a tako je Daniel nastavio i u Premier ligi, ali i u Ligi prvaka. Pogodio je prvog dana sezone protiv West Hama čim je ušao s klupe, a i u zadnje tri utakmice koje je igrao. Dva puta protiv Chelseaja u Carabao kupu, te Premier ligi, te protiv PSG u Ligi prvaka.

U ovoj sezonu Sturridge je odigrao sedam utakmica, dva puta je bio u prvom timu i postigao četiri gola, a igrao je svega 187 minuta, što znači da postiže gol svakih 46.8 minuta.

Sturridge se isplatilo to što nije odustajao od sebe, Liverpoolu se to također isplatio jer Redsima na klupi osim Sturridgea sjede još Dominic Solanke i Divock Origi, mladi igrači, bez previše iskustva, a s obzirom na to da trojac Mane-Salah-Firmino ne izgledaju ni upola dobro kao prošle sezone može se reći da je Sturridge došao kao kec na desetku ili da je njegove zdravlje najbolje pojačanje Liverpoola u ljetnom prijelaznom roku.

"Uvijek mi je bio u mislima, ali nikad mi se nije mogao dokazati. Bio je nesretan. Mislili smo da će njegova posudba u West Brom biti dobra stvar i da će dobiti minute, ali se povrijedio. No, od početka predsezone bio je zdrav i u savršenoj formi. Taj trud mu se isplaćuje i to je zaslužio", rekao je Jurgen Klopp.

Sturridge je u subotu protiv svog bivšeg kluba, Chelseaja, na Stamford Bridgeu postigao jedan od najljepših golova ove sezone, što bi engleski komentatori rekli "what a screamer", te je donio svom timu bod koji je Liverpool ostavio na diobi prvog mjesta tabele engleske Premier lige s 19 bodova, koliko ima i Manchester City. Chelsea ima dva boda manje.

Sturridgeu je to bio 17 premijerligaški gol s klupe, samo dva igrača imaju više. Oliver Giroud je zabio 19 kao izmjena, a Jermain Defoe 24.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Sigurno se i Daniel ponekad pita šta bi bilo da sam otporan na povrede kao Ronaldo, sigurno se o njemu ne bi govorilo po kafama na ovaj način: "Sturridge je zabio" "Čekaj, šta? Zar nije on vječno povrijeđen?", nego više ovako:

"Sturridge je zabio". "Ma, ko će drugi. Strašan napadač".


Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

dadopd
Kakav bi to igrac bio da su ga povrede mimosle.
12 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti