Kako će se izabrati nasljednik Dušana Bajevića?

Kako će se izabrati nasljednik Dušana Bajevića?

A. Beganović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti novog selektora, a na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora usvojena je svojevrsna "mapa puta" izbora selektora.

Ko će naslijediti Dušana Bajevića na klupi našeg nacionalnog tima pitanje je kojim se danas bave zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu u Bosni i Hercegovini.

Pored navijača, svakako su za izbor selektora zainteresirani i menadžeri koji svojim kanalima već danas nude usluge svojih klijenata, a ko će na kraju preuzeti Zmajeve odlučit će 15 članova Izvršnog odbora.

Već ranije smo pisali o proceduri za izbor selektora, s tim što sada imamo jednu izmjenu, Naime, Stručna komisija u sastavu Zvjezdan Misimović, Sead Kajtaz, Dušan Bajević i Munir Talović, ovaj put neće imati nikakvu ulogu prilikom izbora selektora, a pet članova Izvršnog odbora (Elvedin Begić, Vico Zeljković, Irfan Durić, Milorad Sofrenić i Ivan Beus) vodit će razgovore sa kandidatima te će predložiti jednog ili više njih Izvršnom odboru koji će na kraju donijeti odluku.

A, kako Izvršni odbor bira selektora?

Dakle, po Statutu Fudbalskog saveza BiH IO se sastoji od 15 članova i to deset iz Federacije Bosne i Hercegovine (šest iz reda bošnjačkog naroda - Elvedin Begić, Nurdin Peštalić, Midhat Sarajčić, Muhamed Begagić, Irfan Durić i Muhidin Raščić , a četiri iz reda hrvatskog naroda - Dragan Soldo, Ivan Perić, Ivan Beus i Mato Jozić), te pet iz Republike Srpske (predstavnici iz reda srpskog naroda - Vico Zeljković, Milorad Sofrenić, Dragan Kulina, Zlatko Spasojević i Ranko Vučković).

Da bi se izabrao selektor potrebno je da na prvom sastanku IO sa tom tačkom dnevnog reda ima podršku 12 članova. Recimo, kada bi svi članovi iz Federacije BiH bili za jednog kandidata, potrebno je i da najmanje dva člana IO iz RS mu daju podršku.

Ukoliko se to ne bi desilo, odnosno ukoliko na prvoj sjednici sa pomenutom tačkom dnevnog reda IO ne bi izabrao selektora, Statut FSBiH predviđa i sazivanje druge sjednice sa istom tačkom dnevnog reda.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Međutim, u tom slučaju važe neka druga pravila, odnosno selektora može izabrati više od dvije trećine od broja prisutnih na sjednici IO. Dakle, ukoliko bi svih 15 članova IO bila na sjednici, njih 11 bi moglo izabrati selektora.

U realnosti, nikada dosad se nije desilo da Izvršni odbor bude podijeljen po ovom pitanju, odnosno nakon svakog izbora selektora slušali smo priče o jedinstvu članova "vlade" krovne kuće bh. fudbala, tako da se i ovaj put očekuje isti scenarij.

Podsjetimo, informacije do kojih je SportSport.ba juče došao govore da će selektor biti izabran veoma brzo, odnosno do kraja godine ili početkom januara naredne godine što je i logično s obzirom da Zmajeve već u martu očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Top Komentari

IsmarMirza
Ima li kakav da mu je ćaća musliman mati katolkinja a zena pravoslavka? Mislim da bi taj pasao!
14 1
emial766
Moze li jedan clanak o ovoj fantasticnoj petorki? Malo da vidimo njihov CV i po cemu oni zasluzuju da budu tu i biraju. Molim vas izostavite muzenje krava, kradju, prevare i ostalo. Pokusajte se drzat fudbala pa da vidim hoce li biti duzi artikl od 5 recenica.
9 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi