Kako do Svjetskog prvenstva?

Jednostavan sistem kvalifikacija

Kako do Svjetskog prvenstva?

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je danas protivnike u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Voljom žrijeba, bh. košarkaši su smješteni u grupu E, a protivnici su nam selekcije Belgije, Francuske i Rusije, te se ovaj žrijeb može smatrati izuzetno teškim.

Kvalifikacije za Mundobasket počinju već 23. novembra ove godine. Igraće se u četiri termina sve do 25. februara 2019. godine, kada ćemo saznati imena 12 ekipa iz Evrope koje će putovati u Kinu.

Sistem kvalifikacija je sasvim jednostavan. Po tri ekipe iz osam postojećih grupa ostvariće plasman u drugi dio kvalifikacija, gdje će se formirati četiri nove grupe sa po šest selekcija. Grupe će nastati križanjem postojećih, a grupa E u kojoj je naša selekcije, križa se s grupom F u kojoj su Češka, Island, Finska i Bugarska.

Treba istaći da selekcije u drugom dijelu kvalifikacija neće igrati sa reprezentacijama s kojima su igrale u prvoj fazi kvalifikacija, već samo sa selekcijama iz grupe s kojom se križaju, a bodovi iz prve faze će se prenositi u drugu.

Po tri najbolje reprezentacije iz četiri grupe ostvariće plasman na Svjetsko prvenstvo koje se igra od 31. augusta do 15. septembra 2019. godine u Kini.

Podsjetimo, izvjesno je da u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo neće nastupati igrači iz NBA lige i Eurolige, pa će i manje reprezentacije imati šansu za prolaz dalje.

S obzirom na imena selekcija s kojom se naša grupa križa, bh. selekciji se otvorila jedinstvena šansa da zaigra na Mundobasketu, ali će za to biti potreban ozbiljan pristup i maksimalno zalaganje. Ovo se naravno odnosi na Košarkaški savez BiH, jer su momci na terenu pokazali kako se radi, a uz dodatna pojačanja u rosteru, kojih će sigurno biti, ni Svjetsko prvenstvo nije nedostižan san.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti