Kako je evropski izlet današnjeg bh. trećeligaša završen u neznanju: "Nismo imali pojma"

Sarajevo i Željezničar ranije platili ceh

Kako je evropski izlet današnjeg bh. trećeligaša završen u neznanju: "Nismo imali pojma"

A. Čaušević

Mjeseci mart i april su obično najodgovorniji za Komisiju za licenciranje klubova za sljedeće sezone. Tada se izdaju dozvole za učešće u narednoj sezoni kako u domaćim tako i u evropskim klupskim takmičenjima. 

Sezona 2004/2005 je bila historijska za današnjeg člana Druge lige FBiH - Centar, odnosno trećeg ranga bh. fudbala. Tada je Žepče zahvaljujući urednim papirima za zelenim stolom izborilo izlazak na euroscenu. Zrinjski je uzeo titulu, Željezničar je bio drugi na tabeli, Sarajevo je osvojilo Kup te su ta tri kluba trebala igrati u Evropi.

Mostarci su dobili licencu za UEFA takmičenja što nije bio slučaj sa sarajevskim rivalima pa su u kvalifikacije za tadašnji Kup UEFA otišli Široki Brijeg i Žepče koje je za dlaku izbjeglo ispadanje u Prvu ligu FBiH, ali je na ljeto po prvi i još uvijek jedini put taj tim imao svoj evropski izlet okončan neslavno.

Kuglice su Žepče spojile s makedonskim timom Baskhimijem, također debitantom u Evropi. Meč igran u Skoplju okončan je remijem (0:0). Tada je na klupi bh. kluba sjedio Nikola Nikić koji se poslije utakmice izvinio na slaboj predstavi uz naglasak da će u revanšu u Zenici biti bolje.

Međutim, četiri dana nakon utakmice UEFA je šokirala Žepče registrovanjem utakmice s 3:0 u korist Baskimija. U prvom poluvremenu meča u Skoplju igrao je Iljko Tomić. Veznjak je dvije godine ranije dobio direktan crveni karton protiv Liersea dok je igrao za Slobodu. U revašu tog duela Intertoto kupa je odradio prvi meč suspenzije, a drugi je ostao neodrađen.

Nikić se u kratkom razgovoru za SportSport.ba prisjetio tog dvomeča. Rekao je da za propust ne može kriviti Tomića koji je kako kaže mislio da je odradio suspenziju.

"Sjećam se da sam prije utakmice pitao igrače ima li ko kažnjen, ima li ko crveni ili žute. Tomić mi je rekao da je prije dvije godine dobio crveni dok je igrao za Slobodu, ali da je to odrađeno. Međutim, to nije bilo odrađeno, nismo imali pojma", rekao je Nikić te nastavio:

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Centar:

"Nisam ga ni mogao ni osuđivati, nije dečko znao, mada smo imali lijepu priliku, bila je to dobra ekipa s Mešićem, Imamovićem, Mikelinijem, Doqijem...Četiri dana poslije stigao nam je dopis iz UEFA-e da je registrovano s 3:0. Cijelo Žepče i okolna mjesta su se pripremala da dođu na utakmicu, ali poslije toga sve je splasnulo."

U revanš meču na Bilinom polju bilo je 1:1. Gosti su vodili golom Blagoja Gjurcevskog, dok je izjednačujući gol za sadašnjeg trećeligaša u 80. minuti postigao Mirza Mešić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti