Kako je kultna pjesma Boba Marleyja postala himna navijača Ajaxa?

Sve je počelo 2008.

Kako je kultna pjesma Boba Marleyja postala himna navijača Ajaxa?

Teme:

Ajax večeras igra za finale Lige prvaka. "Kopljanici" su u prvom meču u Londonu sa 0:1 savladali Tottenham, pa će u revanšu polufinala na svom terenu braniti minimalnu prednost.

Na tribinama Johan Cruijff Arene će biti hiljade navijača Ajaxa koji su konačno dočekali povratak svog tima na staze stare slave.

Šta će se dešavati na terenu od 21:00 sati "samo ptice znaju", ali jedno je sigurno - na Johan Cruijff Areni će pred utakmicu, tokom nje i poslije odjekivati numera legende reggaea Boba Marleyja - Three Lilttle Birds.

Pjesma je to koja je već neko vrijeme himna navijača Ajaxa, ali kako je ona to postala?

Ajax je 2008. godine igrao pripremni utakmicu u Cardiffu protiv istoimenog tima.

Prije odigravanja utakmice bilo je dosta "frke" na ulicama, pa je policija odlučila navijače Ajaxa zadržati na stadionu nakon završetka meča kako bi se izbjegli veći neredi.

Zvanični spiker na stadionu je dobio poziv od policije i zadatak da pušta muziku kako bi navijači Ajaxa ostali što opušteniji i kako ne bi čuli buku koja je dopirala izvan stadiona.

Spiker se u tom trenutku odlučio za "Three little birds", na oduševeljenje gostiju iz Amsterdama.

Ubrzo je ista pjesma postala obavezna na svakoj utakmici Ajaxa. Ipak je Bob Marley neko čiji je svjetonazor bio dosta blizak onome šarolike, uglavnom liberlane mase navijača holandskog velikana.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Inače, prošlog septembra je sin Boba Marleyja, Ky-mani, na Johan Cruijff Areni uživo izveo pomenutu numeru za navijače Ajaxa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi