Kako je moguće da je Argentina tako loša?
Foto: EPA

Neobjašnjiv fenomen

Kako je moguće da je Argentina tako loša?

Reprezentacija Argentine je sinoćnjim remijem protiv slabašne Venecuele na svom terenu u Buenos Airesu (1:1) nastavila svoju mučnu borbu za plasman na Svjetsko prvenstvo. 

Argentinci se nalaze tek na petom mjestu južnoameričkih kvalifikacija za Mundijal i imaju realne šanse da do kraja zauzmu jednu od prve četiri pozicije i u Rusiju odu direktno, ali je također moguće i da se uopšte ne plasiraju na Svjetsko prvenstvo što bi bila nezapamćena katastrofa za ovu fudbalsku zemlju.

Južnoameričke kvalifikacije su veoma izjednačene i bit će zanimljivo do posljednjeg kola, a za sada je jedino poznato da je Brazil osigurao prvo mjesto (37 bodova). Urugvaj i Kolumbija su blizu plasmana (27 i 26 bodova), a onda slijedi skupina od četiri ekipe koje su "u tri boda". Kolumbija ima 26, Peru i Argentina po 24 a Čile 23 boda i jedna od ove tri selekcije neće vidjeti Rusiju sljedeće godine. Naravno, može se desiti da bez plasmana na SP ostanu i dvije od ovih selekcija, ali teško je vjerovati da bilo koja od njih može u dvomeču izgubiti od Novog Zelanda. Kakve-takve šanse za jednu od prvih pet pozicija imaju još Paragvaj (21) i Ekvador (20), ali to bi već predstavljalo pravo iznenađenje.

Dok se zakleti rival Brazil dominantno prošetao grupom i u 16 utakmica osvojio 37 bodova i postigao 38 golova, Argentina je utonula u prosjek. Nisu to više jedna, dvije, ili tri loše utakmice - to je konstanta i ne može se pričati o lošoj formi. Gaučosi na papiru imaju jednu od najboljih ekipa na svijetu, što se posebno odnosi na ofanzivni dio tima, ali ovo što su uradili u dosadašnjem dijelu kvalifikacija je sramotno loše za selekciju koja je aktuelni viceprvak svijeta.

I stvarno je teško reći u čemu je problem. Kada pogledamo napad Argentine i fudbalere poput Messija, Di Marije, Higuaina, Dybale, Aguera i Icardija, zapitamo se kako je moguće da takve zvijezde nisu uspjele postići više od 16 golova na isto toliko utakmica? Ni veznjacima nije zabranjeno da zabijaju golove, a i tu Argentinci imaju nekoliko sjajnih aduta među kojim prednjače Pastore, Banega, Biglia... S koliko dobrih igrača Argentina raspolaže dovoljno govori i činjenica da prilikom svakog reprezentativnog okupljanja bar dvije ili tri svijetske zvijezde uopšte ne dobiju poziv, pa bi Gaučosi samo od takvih igrača komotno mogli napraviti još jednu reprezentaciju koja bi poimenično bila jedna od najboljih na kontinentu.

Da li je problem u selektoru? Argentinci su pogriješili sa Bauzom, koji nije napravio ništa, naslijedio ga je Sampaoli ali za sada nema nikakvog pomaka. Argentinci zaista ne igraju toliko loše koliko su im loši rezultati, nekada ih jednostavno "neće gol", ali takva ekipa može i mora bolje. Često se navijači ove selekcije u svoj toj nemoći nekad pred kraj utakmice ponadaju da bi, ako ništa, jedan Leo Messi mogao napraviti neku čaroliju, jer ko može ako ne može on? Ali, ni Messija nešto neće kada igra u plavo-bijelom dresu. Četiri gola u kvalifikacijama su preskroman učinak.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Argentina ipak još uvijek drži sve u svojim rukama. Do kraja kvalifikacija su ostale još dvije utakmice u oktobru, a Gaučosi će prvo na svom terenu dočekati Peru, a zatim gostovati Ekvadoru. U slučaju pobjeda, Argentina bi se sigurno plasirala na Mundijal, ali bi se mogla izvući i ako joj se poklope rezultati ostalih mečeva. A, zamislite kakvih bi nereda tamo bilo da se to ne desi...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi