Kako je nastalo čudo zvano Lionel Messi? Prvi trener je još davno u suzama govorio o tome

Imao je zanimljive početke

Kako je nastalo čudo zvano Lionel Messi? Prvi trener je još davno u suzama govorio o tome

M. Šljivak

Lionel Messi je bez ikakve dileme jedan od najboljih fudbalera svih vremena.

Kompletnu karijeru Leo je proveo u Barceloni. Stigao je prije 20 godina kao dječak od 13 godina, a zatim su krenula prava čuda u izvedbi ovog fudbalskog genijalca.

Messija je slučajno otkrio Salvador Aparicio. Njegov prvi trener je prije gotovo deceniju i po ispričao kako je nastalo čudo zvano Messi.

"Lionel Messi je došao ovdje sa porodicom. Njegova braća su već igrala ovdje. Bio je veoma sitan. Nisam mogao prosuditi koliko ima godina, jer je bio veoma sitan", govorio je nekada Salvador.

Velika karijera je počela kada je jednoj od ekipa falio jedan igrač.

"Igrao se sa loptom okolo i jedne noći mi je zafalio igrač. Čekao sam ga određeno vrijeme da se pojavi, ali kako nije došao, zamolio sam Lionelovu majku da dopusti njemu da igra. Nije joj se dopala ta ideja i rekla mi je da ne zna igrati i da nikad ranije nije igrao. Odgovorio sam joj da to nije bitno i da neće imati potrebe da radi išta posebno. Tada je reagovala njegova baka i riječima 'pusti ga da igra' je promijenila mišljenje majke i Lionel je zaigrao."

"Prvu loptu koja je došla do njega pustio je da prođe. Samo ju je pogledao. Nastavila se igra, lopta je opet došla do njega, doslovno ga je udarila u nogu. Počeo ju je kontrolisati i trčati po terenu. Prošao je sve koji su mu se našli na putu. Povikao sam: 'Šutiraj, šutiraj'. Međutim, bio je premalen da to uradi. Od tog trenutka je uvijek bio dio mog tima i uskoro je redovno igrao. Postizao je šest ili sedam golova u svakom meču. Doslovno je otimao lopte ispred drugih, driblao je po cijelom terenu. Bio je čudo prirode."

Salvador je često plakao kada bi vidio Lea na terenu.

"Kada sam ga vidio u Barceloni i reprezentaciji osjećao sam se kao sada. Zaplakao sam. Vidio sam taj njegov gol kojeg smatraju istim kao Maradonin, ja mislim da je i bolji. Gledam koliko god mogu njegove utakmice. Kada ga gledam, stalno plačem, jer ga se sjećam kao malog dječaka."

Potražite više informacija na temu La Liga:

Prvi trener nikada nije želio reći da ga je on otkrio.

"Nisam ga ja otkrio, ja sam ga samo prvi stavio u igru. Šta više da kažem. Ponosan sam na njega", govorio je pokojni Salvador koji je preminuo 2008. godine.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SarajevoFC
Pa hvala vam g. Aparicio. Od srca.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi