Kako se bira selektor? Moguće i ponavljanje sjednice Izvršnog odbora
Danas će naša fudbalska reprezentacija dobiti novog selektora, a zanimljivo je da prilikom izbora prosta većina ne igra nikakvu ulogu.

Koliko je glasova potrebno

Kako se bira selektor? Moguće i ponavljanje sjednice Izvršnog odbora

A. Beganović

U 12:00 na Ilidži je počela sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj sjednici će članovi Izvršnog odbora donijeti odluku o imenu nasljednika Mehmeda Baždarevića na selektorskoj poziciji, a u igri su Amar Osim i Robert Prosinečki.

Svakako je zanimljivo na koji način će biti izabran selektor, odnosno koliko je jednom od dvojice spomenutih potrebno glasova za pobjedu.

Dakle, Izvršni odbor broji 15 članova, a po Statutu Fudbalskog saveza BiH na prvoj sjednici IO Osim ili Prosinečki moraju dobiti podršku najmanje 12 članova.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

No, ukoliko niti jedan od njih ne dobije 12 glasova na drugoj sjednici sa istim dnevnim redom kriteriji su nešto blaži, odnosno Osimu ili Prosinečkom će u tom slučaju biti potrebna podrška više od dvije trećine prisutnih članova Izvršnog odbora.

U članu 38 Statuta Fudbalskog saveza BiH stoji:

1 Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine prisutnih
članova.
2 Na ponovo zakazanoj sjednici, pravovaljane odluke se donose ako je za njih glasala barem apsolutna većina (tj.50%+1) prisutnih članova, a u slučaju jednakog broja glasova smatra se
da je glas Predsjednika odlučujući za donošenje pravovaljane odluke.
3 Međutim, odluke koje se tiču pitanja definisanih članom 35. stavovima 1b), 1c), 1g), 1i) - imenuje i razrješava stručna lica reprezentacije BiH, 1k), 1o), 1s), 1t) i 1u), 1v) i 1w) traže na prvom sastanku podršku najmanje 12 članova, a više od dvije trećine prisutnih članova na drugom sastanku sa istim dnevnom redom

Top Komentari

Der_Kriminalist
Ako se ne izabere Osim za selektora, ja mislim da će ovi sa sportsport.ba doživjeti nervni slom. haha
24 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi