Kako smo prije šest godina maltretirali nevinog Britanca?

Ne, nije bio ofsajd

Kako smo prije šest godina maltretirali nevinog Britanca?

E. Škorić

Neke datume i momente naprosto ne možemo izbaciti iz glave ma koliko god se trudili. Ne možemo, stoga, zaboraviti 21. juni 2014. godine i meč BiH - Nigerija na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Bila je to zlatna šansa Zmajevima da prođu grupnu fazu, ali Nigerija nas je zaustavila. Zapravo, ako ćemo baš pošteno govoriti, učinilo je to novozelandski sudac Peter O'Leary.

"Ne, nije bio ofsajd" ponavljali su bh. navijači godinama kasnije, pa evo i na godišnjicu tog nesretnog trenutka kada je Edinu Džeki poništen čist pogodak.

Dogodilo se to u 21. minuti, tog 21. juna 2014. godine na stadionu Arena Pantanal.

"Ne, nije bio ofsajd!", bio je kratak komentar Džeke, što je s vremenom postala uzrečica svakog Bosanca i Hercegovca kada god vidi zastavu Nigerije ili Novog Zelanda.

Ubrzo nakon spomenute sudijske greške, Nigerija je povela golom Petera Odemwingieja i, ispostavit će se, došla do veoma važna tri boda koja su ih odvela u daljnji tok takmičenja.

Sucu O'Learyju stigle su prijetnje smrću putem Facebooka, a stvari su otišle toliko daleko da je jednom Britancu koji se zove kao novozelandski sudac došlo na hiljade poruka.

"Dragi Bosanci i Hercegovci, molim vas pročitajte ovaj status prije nego što mi pošaljete poruku. Ja nisam sudac sa Novog Zelanda! Dijelim ime i prezime sa sucem sa tog susreta, ali ja sam iz Engleske i nemam veze s tim. Ovo je moja ljubazna poruka svim Bosancima u BiH i svijetu, prestanite mi slati poruke jer nisam ja taj koji je poništio regularan gol Edina Džeke", poručio je Britanac, koji je zanimljivo bio u BiH i dopala mu se naša zemlja.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Nekoliko sam puta bio u BiH. To je jedna gostoljubiva zemlja u obliku srca i tamo sam upoznao nevjerovatne ljude. BiH je u mom srcu i jako mi je krivo zbog poraza od Nigerije, kao i svim navijačima u BiH. Uvijek sam navijao za BiH i tako će i ostati", rekao je O'Leary.

I da, nije bio ofsajd. Ni tada, a ni šest godina kasnije.

Top Komentari

Ivica_Osim8
**** mater nikad necu zaboraviti, mogli smo prvo svjetsko proci grupnu fazu
10 1
Penderinos
Blago se vama oko čega i vi razbijate glavu
3 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi