Kako su mladi fudbaleri Srbije postali prvaci svijeta?

Sreća hrabre prati

Kako su mladi fudbaleri Srbije postali prvaci svijeta?

U-20 reprezentacija Srbije je jutros postala prvak svijeta i ostvarila jedan od najvećih uspjeha srbijanskog fudbala u historiji.

Izabranici Veljka Paunovića su u svojoj prvoj utakmici na prvenstvu doživjeli minimalan poraz od Urugvaja (1:0), da bi potom uslijedile dvije pobjede protiv Malija (2:0) i Meksika (2:0) kojim je Srbija na kraju stigla do prvog mjesta grupe D.

Rival u osmini finala bila je Mađarska, koja je u tom susretu imala vodstvo sve do sudijske nadoknade, kada je Šaponjić pogodio za izjednačenje. Srbija je do pobjede stigla 'ludim' autogolom Talabera iz 118. minute. Mladi fudbaleri naših istočnih susjeda imali su mnogo sreće, ali sreća prati hrabre, a oni to jesu.

Četvrtfinale je Srbiji donijelo sraz sa Sjedinjenim Američkim Državama, a i ta utakmica je baš poput svih ostalih bila izuzetno tvrda. Odlučivali su jedanaesterci, nakon kojih je Srbija slavila sa 6:5 i tako izborila polufinale.

Tamo ih je ponovo čekao Mali, koji je ovoga puta pružio mnogo bolji otpor. Srbija je povela preko Živkovića u 4. minuti, da bi Mali izjednačio pet minuta prije kraja prvog poluvremena. Pobjedu Srbiji donio je Šaponjić u 101. minuti.

Na kraju, u velikom finalu, Srbiju je čekao najteži rival i prvi favorit - Brazil. Sve vrijedno spomena desilo se u drugom poluvremenu i u produžetku. Srbija je preko Mandića povela u 70. minuti, ali se Brazil tri minute kasnije vratio na početak. Konačnu pobjedu i veliko slavlje je Srbiji donio Maksimović golom nakon kontranapada u 118. minuti.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Za Srbiju su se u strijelce na ovom Svjetskom prvenstvu upisivali Maksimović, Mandić, Šaponjić, Živković (svi po dva gola) i Milinković-Savić (jedan gol).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.