"Ilegalni dresovi" zbog kojih je FIFA čak oduzimala bodove

Prije 20 godina

"Ilegalni dresovi" zbog kojih je FIFA čak oduzimala bodove

Edmir Škorić

Budući da je domaćin Svjetskog prvenstva, Katar, prozvao Dansku i njihovog proizvođača dresova Hummel zbog pokušaja da igraju u "nevidljivim dresovima", osvrćemo se na jedan poseban primjer u kojem je FIFA ugušila "ilegalne" dresove. Bilo je to prije 20 godina.

Danska će biti učesnik velike smotre u Kataru, ai dobavljač opreme Hummel najavio je kako će protestvovati protiv loših uslova rada imigranata koji su radili na izgradnji stadiona, tako što na dresovima neće biti oznake Svjetskog prvenstva, već samo logo reprezentacije i brenda sportske opreme Hummel.

Drugi set opreme bit će crne boje, u znak žalosti za radnicima koji su zbog loših uvjeta izgubili živote u Kataru, objavio je Hummel u saopštenju.

Sada je stigao i odgovor iz Katara, koji se, naravno, ne slažu i ne sviđa im se potez Hummela i Danaca.

"Pozivamo Dansku federaciju da tačno prenese rezultat svoje opsežne komunikacije i rada s Katarskim vrhovnim komitetom i da osigura da to bude tačno saopšteno partnerima koji proizvode opremu", stoji u saopštenju Vrhovnog komiteta Katara.

Davne 2002. godine reprezentacija Kameruna osvojila je Afrički kup nacija noseći dresove bez rukava. Međutim, FIFA nije bila impresionirana i poručila je Kamerunu da takve dresove ne koristi i da su oni zabranjeni.

Oglasi

Na Svjetskom prvenstvu 2002. godine Kamerunci su ipak stigli u "čudnoj" garnituri dresova. Imali su crne rukave, pa je dres izgledao kao prsluk.

Godine 2004. Kamerun je još jednom razljutio FIFA-u svojim dizajnom dresova. FIFA im je dodijelila kaznu od 154.000 dolara i prvobitno su ostali bez šest bodova u grupi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Međutim, predložena kazna je povučena nakon što je Puma zaprijetila pravnim postupkom, ali reprezentacija Kameruna nije uspjela da se plasira na Mundijal u Njemačkoj.

Može li Danska uskoro biti u problemima zbog svoje opreme za Svjetsko prvenstvo?

Proizvođač opreme Hummel je poručio da "ne želimo biti vidljivi tokom turnira koji je hiljade ljudi koštao života".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

“S novim dresovima danske reprezentacije htjeli smo poslati dvostruku poruku. Oni nisu samo inspirirani Eurom 92, odavanjem počasti najvećem nogometnom uspjehu Danske, već i prosvjedom protiv Katara i njegovih ljudskih prava", saopšteno je.

“Navijamo za dansku reprezentaciju cijelim putem, ali to nije isto što i bodriti Katar kao zemlju domaćina", jasna je njihova poruka.

Top Komentari

Handofsibir
sve je na dresovima minimizirano, kako bi traka s duginim bojama bila u fokusu, ali neka imaju pravo na to, samo sto bi ja to oisto pravo iskoristio i stavio traku u bojama palestine
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi