Karačić: Cilj je ponovo izboriti elitni krug kvalifikacija

Selektor U-19 selekcije BiH za SportSport.ba

Karačić: Cilj je ponovo izboriti elitni krug kvalifikacija

Dino Kurbegović

Nogometna reprezentacija BiH do 19 godina okupila se u Trening centru u Zenici, gdje su odradili četiri treninga, te odigrali jednu kontrolnu utakmicu između sebe.

Selektor Toni Karačić zadovoljan je prvim okupljanjem nove generacije nogometaša, a u razgovoru za SportSport.ba govorio je o treninzima u Zenici, očekivanjima u kvalifikacijama, te Omladinskim ligama u BiH.

 Prve pripreme nove generacije nogometaša u Zenici.

 "Za ove pripreme smo pozvali 25 igrača, ovo nije UEFA- termin tako da se neki igrači nisu odazvali, zvali smo zamjenske igrače. Odradili smo četiri treninga, vidjeli smo čime raspolažemo jer ova selekcija je imala godinu i po dana pauze, nakon izborenog elitnog kruga U-17. Ova selekcija ima sigurno svjetlu budućnost, imamo par igrača koji igraju glavne role u svojim klubovima, ali kada podvučemo paralelu između kadetske i juniorske selekcije neki igrači su stagnirali, neki su doživjeli progresiju, tako da moramo što kvalitetniju grupu igrača selektirati", kaže 40-godišnji trener.

 O kvalifikacijama i protivnicima s kojima će naša selekcija odmjeriti snage.

 "Nama je cilj da prođemo i ostvarimo plasman u elitni krug kvalifikacija čime bi nastavili kontinuitet. Grupa je izuzetno teška, pored domaćina Azerbejdžana, tu su još Ukrajina i Turska. Biće dosta teško, ali mi ćemo sve učiniti da se plasiramo dalje, odnosno da budemo među dvije ekipe. Mi imamo tri igrača, koja su igrala u prošlim kvalifikacijama standardno, sada će nam sigurno oni dobro koristiti, kao i oni koji su bili u širem rosteru prošle godine", kaže Karačić.

 Reprezentacija će imati nekoliko pripremnih utakmica.

 "Imamo dogovorenu utakmicu 19 avgusta u Srbiji protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata, to je utakmica zvanična dogovorena. Ova utakmica će nam biti potrebna da se uigramo, za ostale utakmice ne mogu još zvanično tvrditi, vjerovatno ćemo igrati protiv reprezentacija iz regiona, te se nadam da ćemo imati što više provjera do početka kvalifikacija", nada se trener Širokog Brijega.

 Omladinska Premijer liga suočava se s brojim problemima.

 "Iskreno mi je drago što razgovaramo o ovoj temi, moram oda uzmemo u obzir da je ovo tek peta sezona zajedničkog takmičenja u Omladinskim ligama. Iz godine u godinu imamo određeni napredak, glavni problemi su infrastruktura i novac, imamo slabe stadione, jedno četiri-pet klubova stoje kvalitetnije od ostalih klubova. Najveći broj igrača je iz nekoliko klubova, daleko je to od razine Evrope, dobili smo evo ovaj sjajni kamp, koji ne koristimo u punom kapacitetu, to je jedan proces, samo bojim se kod nas neće nikad završiti. Rezultat koji postižu omladinske selekcije je sigurno pomak, na čast trenerima koje imamo, mi se samo isključivo držimo za Evropom zbog talenta koji posjedujemo, ali ne i zbog organizacije i zbog toga ispaštamo. Kada to poboljšamo onda neće izostati nastupi na završnici Evropskog prvenstva", kazao je za SportSport.ba Toni Karačić dugogodišnji selektor omladinskih selekcija BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.