Klubovi iz BiH se nisu pomakli s mjesta

BiH na 40. mjestu

Klubovi iz BiH se nisu pomakli s mjesta

M. Šljivak

Evropska fudbalska federacija (UEFA) objavila je najnoviju listu koeficijenata država, a koji se koristi za određivanje broja klubova i nosioca u takmičenjima koja se organizuju pod njihovim okriljem.

Bosna i Hercegovina ni ove sezone nije imala previše zapažene nastupe u Evropi. Premijerligaši iz BiH odavno nisu napravili značajan iskorak u evropskim takmičenjima, pa je naša zemlja zbog očekivano među slabije rangiranim.

Na novoj listi koju je objavila UEFA, BiH se nalazi na 40. mjestu od 55. zemalja, a iza nas su poredane Litvanija, Latvija, Armenija, Malta... Ovu poziciju smo zauzimali i na prethodnoj listi, a već na kraju ove sezone bismo mogli i pasti jer se boduje posljednjih pet sezona u Evropi.

Ukupan koeficijent naše zemlje je 7.125, a ispred nas su države poput Makedonije, Albanije, Irske, Islanda, Moldavije...

Sjajni nastupi klubova iz Lihtenštajna donijeli su ovoj državi ogroman broj bodova, pa je ova zemlja na sjajnom 32. mjestu sa koeficijentom 13.500.

Hrvatska je na 16. mjestu (24.375), Srbija je 19. sa koeficijentom 21.750, ali će ove brojke svakako rasti nakon što klubovi iz ovih zemalja zaključe takmičenje u grupnim fazama evropskih zemalja.

Nakon dugo vremena Italija se našla na drugom mjestu ispred Engleske sa koeficijentom od 67.440, a ispred njih je samo Španija koja je uvjerljivo najbolja (89.283).

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Kai Kaii
nista cudno kad vidimo ko sve trenira klubove u premijer ligi i ko su sve sportski direktori a da nepricamo ko su sve treneri u premijer ligi juniori i kadeti . Dobro je i 40 mjesto a zao mi je samo sto juniori Sarajeva nemogu u LS za juniore da nastupaju jer BH nije medju top 36 i zato djeca nemogu igrati LS
7 1
Benjamingst
UEFA treba nopraviti drugorazredno takmicenje Lige sampiona I lige uefa... I trace razredno. Ova LS postaje dosadna bogati zapadni klubovi uvjek na vrhu dok ostali igraju samo da sto manje izgube.
5 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije