Klubovi su se uzalud žalili, FIFA je odlučila!

Od 2021. godine SP za klubove s 24 predstavnika

Klubovi su se uzalud žalili, FIFA je odlučila!

E. Škorić
Teme:

Iako su evropski klubovi bili protiv proširenja Svjetskog klupskog prvenstva, ono će se ipak održavati u novom formatu.

U Miamiju se održao sastanak Savjeta FIFA-e na kojem se raspravljalo o proširenju Svjetskog klupskog prvenstva.

Evropski timovi poput Reala, Manchester Uniteda, Barcelone, Bayerna, PSG-a... bili su protiv promjene formata, jer tako igrači ne bi imali dovoljno vremena za odmor. Međutim, njihov zahtjev je odbijen, pa će na SP-u za klubove od 2021. godine nastupati 24 kluba.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin je bio jedini koji je glasao protiv proširenja Svetskog kupskog prvenstva, dok je ostalih pet kofederacija FIFA-e glasalo za ovaj prijedlog.

Prvo izdanje novog Klupskog svjetskog kupa biće održano između 17. i 4. jula 2021. godine, a učestvovaće šampioni Lige prvaka i Lige Evrope u posljednje četiri sezone (osam timova, među kojima su tamo već Real Madrid i Atletico kao pobjednici Lige prvaka i Europa lige prošle godine). Južna Amerika bi obezbijedila šest timova, dok bi Afrika, Azija i CONCACAF imale po tri, a Okeanija jednog predstavnika.

Ako je ista ekipa šampion više puta u toku četiri godine svakog perioda, zamijenit će je sljedeći rangirani u rangiranju svake kontinentalne konfederacije. Igralo bi se u formatu sa osam grupa od tri tima u kojima će osam pobjednika ići u četvrtfinale.

FIFA procenjuje da novi turnir može da ostvari prihode za skoro milijardu eura i ima glavnog sponzora: japansku banku SoftBank.

Top Komentari

Alkma
Samo pare jebe se njima i za fudbalom i za igracima sotonisticka masonska organizacija fifa i uefa trpaj samo trpaj tu su prenosi prodaja ulaznkca pisaj po narodnim masama a ko od ekipa zucne javno protiv ovoga udare ga po usima da mu vise na um nepadne da se zali u svim sverama zivota diktatura je na sceni na svijetu,demokratija u kojoj si rob mocnika i njihovoga sistema kojeg opet svi zajeno gradimo da bi mogli manipulisati svima
1 0
Bronson94
Koje sranje, izmisljaju turnire zbog pars
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi