FIFA danas raspravlja o proširenju Svjetskog prvenstva

Moguće je i proširenje Svjetskog klupskog prvenstva

FIFA danas raspravlja o proširenju Svjetskog prvenstva

S. Bošković
Teme:

Danas se u Miamiju održava sastanak Savjeta FIFA-e na kojem će se raspravljati o proširenju Svjetskog klupskog i Svjetskog reprezentativnog prvenstva. 

Mnogi evropski timovi i njihovi čelnici su protiv proširenja Svjetskog klupskog prvenstva i promjene njegovog formata, s obzirom na to da bi igrači imali dosta manje vremena za odmor.

Trenutni format Svjetskog klupskog prvenstva je takav da se u njemu u decembru svake godine takmiči sedam timova, a FIFA želi da takmičenje proširi na 24 tima od 2022. godine, s tim da bi se testno održavanje održalo 2021. godine, te da se takmičenje igra u junu i julu.

"Moramo se brinuti za fudbalere", rekao je Bartomeu za The Associated Press, u Miamiju gdje se i održava sastanak FIFA-e.

"Moramo se brinuti o treninzima i odmorima kako bi igrači bili odmorni za svaki sezonu. Sve dok se kalendari svih takmičenja ne usklade nećemo moći pričati o nekim promjenama u formatu takmičenja. 

Svjetsko klupsko prvenstvo bi se igralo od 17. juna do 4. jula, dok bi se Afrički kup nacija i CONCACAF Gold kup igrali od 5. jula do 31. jula. Već dvije sedmice nakon toga počela bi evropska klupska sezona, a nešto ranije i kvalifikacije za evropska takmičenja što bi igračima ostavilo minimalan broj dana za odmor.

FIFA s druge strane smatra da bi Svjetsko klupsko prvenstvo od 24 tima pomoglo promoviranju i rastu fudbalu, a korist od toga bi imale sve konfederacije, nacionalni savezi, lige, klubovi i navijači.

U prvom izdanju proširenog Svjetskog klupskog prvenstva Južna Amerika bi imala šest mjesta, s obzirom na prethodne rezultate. Tri mjesta imala bi Afrika, Azija kao i CONCACAF, iz kojeg bi nastupali timovi iz Južne i Srednje Amerike, dok bi učestovao jedan tim iz Okenije. Ostala mjesta bi pripala timovima iz Evrope. Svaka konfederacija bi sama odlučila o procesu kvalificiranja za Svjetsko klupsko prvenstvo.

"Trenutni sistem ne funkcionira", riječi su potpredsjednika FIFA-e Victoria Montaglianija za AP.

"Najveći timovi imaju fanove širom svijeta i mislim da je proširenje prirodni razvoj takmičenja".

Prošireni turnir bi imali osam grupa po tri tima, a pobjednici grupa bi izborili plasman u četvrtfinale. Svaka ekipa bi minimalno odigrala dva meča, a maksimalno pet i to u roku od 18 dana.

Prema FIFA-inim dokumentima koje su vidjeli novinari AP-a na sastanku u Miamiju će se raspravljati o testnom takmičenju koje bi se moglo održati već 2021. godine i to od 17. juna do 04. jula, odnosno u terminu Kupa Konfederacija, koji se održava godinu dana prije početka Svjetskog prvenstva.

"Prilika za bolje takmičenje i konkurenciju će uvijek biti podržana od naše lige i naših timova", riječi su Enriquea Bonilla, predsjednika meksičke lige.

"To nam daje promociju i daje priliku timovima iz drugih dijelova svijeta da igraju na većem nivou, daje nam napredak i priliku našim igračima da uče od najboljih evropskih igrača".

Također, na današnjem sastanku Savjeta FIFA-e raspravljat će se i o mogućem proširenju Svjetskog prvenstva s 32 reprezentacije na 48 reprezentacija i to već od 2022. godine.

Savjet će biti pitan da li će omogućiti FIFA-i i Kataru da u organizaciju takmičenja dodaju jednu ili više susjednih država kako bi se dobio dodatan broj stadiona za odigravanje više mečeva.

AP također prenosi da Katar neće biti primoran da dijeli utakmice Svjetskog prvenstva s Bahreinom, Saudijskom Arabijom ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima s kojima nema diplomatske veze, no ukoliko bi se diplomatske veze povratile u ovim državama bi bilo moguće odigravanje određenog broja utakmica Svjetskog prvenstva 2022. godine. Kao naredne opcije za "pomoć" Kataru i FIFA-i navode se Kuvajt i Oman, no problem kod ovih država s Arapskog poluotoka je loša infrastruktura i nepostojanje stadiona koji zadovoljavaju standarde FIFA-e i takmičenja kao što je Svjetsko prvenstvo.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Dodatni stadioni su potrebni kako bi se ugostilo još 16 timova, a s tim i još 16 dodatnih utakmica.

Naravno, ovakve solucije za proširenje oba takmičenja podržavaju čelnici Konfederacija čiji fudbal nije toliko popularan širom svijeta, te im to daje priliku da se medijski promovišu i da pobošljaju financijsko stanje saveza, timova, te da unaprijede strukturu. Ipak, evidentno je da će proširenjem Svjetskog prvenstva na 48 timova doći do pada kvalitete takmičenja, koje će tako makar u svojoj prvoj fazi biti dosadno i predstavljat će lagane pripremne utakmice za najbolje svjetske reprezentacije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi