Ko će biti novi trener Evertona?

Ko će biti novi trener Evertona?

Endin Čaušević
Teme:

Everton je ponovo u potrazi za novim trenerom nakon što je Carlo Ancelotti prihvatio ponudu Real Madrida prije nekoliko sedmica.

Ancelotti i je ostao u Evertonu proveo samo godinu ipo nakon što je dobio posao 21. decembra 2019. godine. Sigurno je da stabilizovao klub nakon loše serije Marca Silve, ali je propustio da napravi veći iskorak minule sezone.

Nakon što je priznao da je podbacio mnogi vjeruju da Ancelotti nikada nije bio pravi izbor za Everton. Pitanje je ko će biti novi trener ovog kluba?

Nuno Espirito Santo

Bivši trener Wolverhamptona, Nuno Espirito Santo, vodi u konkurenciji za novog menadžera Karamela prema pisanju Freetips.com. Espirito Santo se na kraju prošle sezone rastao s Wolvesima sporazumnim raskidom saradnje nakon što su završili na 13. poziciji na tabeli što je najniže od njihovog povratka u Premier ligu prije tri sezone.

Espirito Santo je sigurno među veoma dobrim menadžerima čije vrijeme tek dolazi. Njegova mirnoća pristupa je poprimila mnogo pohvala, ali što je najvažnije postigao je dobre rezultate.

Nakon što je izgubio neke ključne igrače prošle sezone postoji zabrinutost o njegovom upravljanju ekipe. Portugalac voli raditi s manjom ekipom što nije opcija u Evertonu. Ciljajući evropska takmičenja Karamele ne smiju dopustiti da ih jedna ili dvije povrede izbace iz kolosijeka.

Oglasi

Eddie Howe

Bivši trener Bournemoutha se povezuje s nekoliko kluba uključujući i Celtic u prethodnim sedmicama. Pregovori s Celticom su opak propali što je otvorilo vrata Evertonu.

Howe je veoma poštovan menadžer uzimajući u obzir kako je vodio Bournemouth. Zadržao je Bournemouth u Premier ligi tri sezone i igrao je atraktivan fudbal što sigurno nije bio lagan zadatak.

Ipak, ispao je prije godinu dana i to će uvijek biti činjenica protiv njega. Rizik s Howeom je njegov nedostatak iskustva trenirajući tim koji želi igrati evropska takmičenja.

Rafael Benitez

Rafael Benitez se našao u kombinaciji i sigurno da je veoma zanimljiv izbor. Nekadašnji trener Newcastlea je pohvaljen zbog svog posla u ovom klubu, ali ima mnogo onih koji vjeruju da Španac stagnira u proteklim godinama.

Ono što je važnije jeste da je Benitez osvojio Ligu prvaka s Liverpoolom 2005. godine i njegov dolazak možda neće najbolje "sjesti" navijačima.

Oglasi

Everton treba tražiti menadžera ko može graditi klub i krenuti naprijed, a Benitez vjerovatno neće biti ta figura. Prilično je isti kao Carlo Ancelotti i njegov brend fudbala neće baš prijati Goodisonu.

David Moyes

Možda je još zanimljivije ime bivšeg Evertonovog trenera Davida Moyesa. Moyes je proveo 11 godina s Karamelama prije nego što je imao kratak boravak u Manchester United, ali pitanje je hoće li ga navijači Evertona dočekati dobrodošlicom?

Uradio je dobar posao na Goodisonu, ali malo vjerovatno izgleda da će napustiti West Ham. Doveo je Čekićare na korak od Live prvaka i ukoliko se ne desi razlaz s čelnicima West Hama, Moyes će najvjerovatnije ostati na klupi ovog tima i naredne sezone.

Duncan Ferguson

Publika na Goodison Parku voli Duncana Fergusona, svi navijači Evertona ga vole. Bivši igrač i sada trener je već uživao u kratkom boravku kao menadžer između otkaza Marcu Silvi i dolasku Carla Ancelottija.

Za to vrijeme Škot je imao relativan uspjeh i uspio je privući publiku i igrače za utakmice. Trajni posao je ipak malo vjerovatan.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ferguson nema pravi pedigre kao menadžer i ako ako su njegove ambicije da bude trener jednog dana morat će napustiti Everton i potražiti posao u nižim divizijama kako bi stvorio svoje ime.

To govori, ako Everton postane očajan jer njihove mete budu nedostupne, Ferguson će biti očit izbor nego da troše puno novca na nekoga koga zapravo ne žele.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi