Ko je novi šef Akademije FK Sarajevo?

Iz Kine u BiH

Ko je novi šef Akademije FK Sarajevo?

S. Mlaćo
FK Sarajevo je jučer dobio novog šefa Akademije.

Radi se o hrvatskom treneru Aleksandru Borojeviću, slabO poznatom bosanskohercegovačkoj javnosti, a pretraživajući internet o njemu se ne može mnogo doznati.

Iz dostupnim podataka zna se da je svojevremeno radio u Saudijskoj Arabiji, te u NK BSK Bijelo Brdo, hrvatskom niželigašu, a zatim u Kini, gdje je bio direktor nogometne akademije Qingdao Joonoon FC.

Upravo u pomenutom kineskom klubu stekao je ogromno iskustvo što će mu svakako biti od velike koristi u Sarajevu, a u jednom razgovoru za hrvatske medije je istakao da je glavni cilj Qingdao Joonoon FC razvoj mladih igrača i njihova prodaja na čemu i bordo tim zasniva koncept rada.

"Moj klub mašta o procesu razvoja igrača, da ćemo godišnje prodati 2-3 igrača, kao što smo ove godine za 12-13 miliona eura prodali nekoliko kineskih igrača. Kad je prva momčad ispala iz druge u treću ligu, mislio sam da svi odlazimo iz nogometne akademije. To je logičko razmišljanje. Ali, predsjednik nas je pozvao na sastanak, rekao da kako više zbog pravila lige nema stranih igrača, fokus se prebacuje na razvoj. To je u kineskim okvirima, dok bi u našima bilo sve gotovo, sve bi propalo u tim okolnostima. Tu nas je pozitivno iznenadio, dao nam podršku i napredujemo. Imamo dobre relacije s gradom i provincijom koja broji 250 milijuna žitelja", svojeveremeno je istakao Borojević.

Kako je stigao u FK Sarajevo nije poznato, ali vjerovatno je u njegovom dolasku glavnu ulogu odigrao čovjek od povjerenja predsjednika Ismira Mirvića, hrvatski stručnjak Ivan Kepčija. 

Pored Borojevića među kandidatima za preuzimanje odgovorne funkcije bilo je još nekoliko imena, a jedan od onih koji se povezivao sa Sarajevom je i nekadašnji igrač ovog kluba, danas perspektivni trener Dženan Hošić, no na kraju je izbor pao na Borojevića.

Pred Borojevićem je mnogo posla čega je i on svjestan, a kako sam kaže, silno je motivisan te želi da FK Sarajevo ima najbolje omladince iz regije što je, ruku na srce, teško ostvariv cilj.

Kako 'stoje' članovi Akademije FK Sarajevo?

Pioniri FK Sarajevo trenutno su na petom mjestu Omladinske Premijer lige sa devet bodova zaostatka za liderom Zrinjskim. Kadeti koje predvodi Admir Hasančić su jedna od najtalentovanijih generacija posljednjih dvadeset godina.

Potražite više informacija na temu Premijer omladinska liga BiH U-19:

Nakon 22 kola suvereno drže lidersku poziciju uz 21 pobjedu i samo jedan poraz. Drugoplasiranom Veležu 'bježe' čak 19 bodova, a ljutom rivalu Željezničaru nevjerovatnih dvadeset bodova.

Razočarenje su juniori koji se nalaze tek na osmom mjestu od 14 timova. Izabranici Dženana Uščuplića nisu na niovu od samog početka, a da li će se dolaskom Borojevića uzdrmati i status Ušuplića u Akademiji, o čemu se po kuloarima špekuliše, ostaje nam da vidimo.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Da nebi vi seljaci vodili akademiju što kući sjedite drkate ***** i ispunjavate listiće za kladionicu, pa poslje pljujete klub i ljude u klubu što ste pali listić mater vam ****m seljačku, što je najgore pola vas Sarajevo na razglednici nije vidilo....
6 5
Shaba
Nadam se da grijesim, al nisam nesto ocaran ovim strancima pogotovo kad znam kako je onaj italian radio.
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi