Ko je taj Spartak, da prostiš? Sarajevu bili sretni, Olimpicu ne
Navijači Spartaka 12. su igrač ekipe iz Trnave

Protiv Zrinjskom u prvom pretkolu

Ko je taj Spartak, da prostiš? Sarajevu bili sretni, Olimpicu ne

To smo mi. U Zrinjskom su jučer izjavili, "samo da njih izbjegnemo" što je bio glavni preduslov da baš njih dobiju za protivnika u prvom pretkolu Lige evropskih prvaka. Šuti, bolje reci da je samo ove s Malte izbjeći...

Dva puta je Spartak iz Trnave dolazio da igra utakmice na tlo BiH u skorijoj historiji, dva naša tima igrala su u ovome slovačkom gradu i imali smo polovičan učinak.

U drugom pretkolu Evropske lige, 2009. kada je Sarajevo nekoliko centimetara bilo daleko od plasmana u grupnu fazu ovoga takmičenje, onoliko koliko je nedostajalo da Damir Hadžić protiv Cluja umjesto stative pogodi praznu mrežu Rumuna, bordo tim je eliminirao Spartak iz Trnave.

Bila su ova dva tima bare-bare, možda su Slovaci kao i danas protiv Zrinjskog bili djelomični favorit. Na Koševu je u bilo 1:0, nestvarno fenomenalan gol zabio je Milan Muminović. U revanšu su se trebali igrati produžeci, no gol Adisa Jahovića na stadionu Antona Malatinskeho za 1:1 Sarajevu je donio prolazak u narednu rundu. 

Drugu priliku da se okušaju na Koševu fudbaleri Trnave dobili su u ljeto 2015. Protivnik im je bio osvajač Kupa BiH Olimpic, koji je trebao slaviti sa jedno četiri-pet golova razlike, Admir Raščić pogađao je prečke sa dva-tri metra, golman Knežević vadio je nemoguće.

Dalibor Pandža je zabio za 1:0 u 14., a onda je sadašnji igrač Sarajeva Emir Halilović u 75. pogodio sa tridesetak metara od stativu. Bio je to gol kojim je Trnava izborila, ispostavit će se, naredno kolo, jer je u revanšu bilo 0:0. Za Spartak je tada igrao i Haris Harba, bivši igrač i Olimpica i Sarajeva.

Trener ovoga kluba sada je Radoslav Latal, proslavljeni veznjak Schalkea (osvojio Kup UEFA 1997.) i češke reprezentacije iz sjajne generacije koja je 1996. igrala finale Evropskog prvenstva, a u kojoj su igrali Pavel Nedved, Radek Bejbl, Karel Poborski... U trenerskoj karijeri nije imao značajnijih rezultata, obično vodivši klubove po godinu, eventualno dvije (Banik Ostrava, Piast Gliwice).

Sadašnji sastav Trnave sadrži čak četvoricu igrača koji su prije tri godine igrali prortiv Olimpica.

Do titule ih je u prošloj sezoni doveo Nestor el Maestro koji je preuzeo CSKA iz Sofije. Činjenica da nisu uspjeli zadržati trenera pokazuje određenu dozu "divljine" svojsvene za Južne Slavene, po čemu se ne razlikuju mnogo od nas. U sezoni 2015/2016 promijenili su čak četiri trenera.

Prvo mjesto u ligi Slovačke osvojili su ostvarivši 20 pobjeda u 32 utakmice, usto su imali četiri remija i osam poraza. Najbolji strijelac bio je Marvin Egho, austrijski napadač, sa sedam postignutih golova. Ukupno je ekipa zabila 41, a primila 28.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Najuspješniji period Trnave u njenoj historiji bio je od 1966. do 1973. kada je klub osvojio pet naslova prvaka Čehoslovačke. U samostalnoj Slovačkoj imaju samo jednu titulu, ovu prosšlosezonsku, no ipak se smatraju jednim od najvećih klubova.

Interesantno je da je Trnava 2004. igrala sa Slobodom u Intertoto kupu i pobijedila ukupnim rezultatom 3:1, a također je bila bolja od Željezničara 1968. u četvrtfinalu Mitropa kupa, prethodno izbacivši Romu. U prvoj je utakmici bilo 2:1, u revanšu 2:2.

Top Komentari

Jasmem
Taj Spartak da prostis ce razvaliti onu medjunoznu tvorevinu na proste faktore
6 14
endikerol09
Spartak do pobjede
5 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti