Ko može osigurati nastup na Evropskom prvenstvu?

Nekoliko selekcija veoma blizu plasmana

Ko može osigurati nastup na Evropskom prvenstvu?

M. Šljivak

Širom Starog kontinenta započeo je novi krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a Belgija je sinoć postala prva selekcija koja je osigurala nastup na Euru.

Belgijanci su deklasirali San Marino sa 9:0 i tako su uspjeli da osiguraju nastup na EP, a u narednim danima bi još nekoliko selekcija moglo da napravi isto.

Naravno, za nas je najinteresantnija grupa J u kojoj se nalazi selekcija Bosne i Hercegovine, koja pred sobom ima težak zadatak da ostane u igri za plasman na Euro.

U našoj grupi Italija je jako blizu da osigura plasman na EP. Azzurrimi su u šest kola upisali šest pobjeda, a za odlazak na Euro su im potrebna četiri boda u narednim utakmicama protiv Grčke i Lihtenštajna.

Ekipu Roberta Mancinija samo čudo može odvojiti od odlaska na Euro i Italijani će vjerovatno već u utorak da slave plasman na završni turnir.

U grupi A Engleska bi već danas mogla osigurati Euro. Za to im je potrebna pobjeda na gostovanju protiv Češke, a ako u tome ne uspiju, Gordi Albion će drugu šansu imati protiv Bugarske u ponedjeljak.

Izvjesno je da će i oni na EP, kojem je veoma blizu i selekcija Ukrajine iz grupe B. Za to im je potrebna pobjeda nad Litvanijom danas, te barem bod iz utakmice sa Portugalom u ponedjeljak.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

U ostalim grupama je za sada još uvijek neizvjesno. Španija je u grupi F ostvarila maksimalnih 18 bodova u šest utakmica, ali će za potvrdu plasmana morati da pobijede Švedsku i Norvešku u naredne dvije utakmice.

Mnoge grupe su još uvijek itekako otvorene za dobar dio reprezentacija, a u novembru ćemo vidjeti ko će slaviti, a ko tugovati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije