Koliko je novca Dinamo izgubio neulaskom u Ligu prvaka?

Poraz od Young Boysa je i koštao

Koliko je novca Dinamo izgubio neulaskom u Ligu prvaka?

Zagrebački Dinamo se sinoćnjim porazom 2:1 od Young Boysa oprostio od Lige prvaka i to u playoffu, posljednjoj prepreci pred grupnu fazu takmičenja.

Imao je Dinamo sve u svojim rukama - 1:1 iz prve utakmice i vodstvo 1:0 do 65. minute u revanšu, ali je potom sve krenulo nizbrdo i Young Boys je sa dva gola za tri minute zadao težak udarac Modrim na prepunom Maksimiru.

Više je razloga zbog kojih Dinamo može žaliti zbog neulaska u Ligu prvaka. Prvi je, naravno, rezultatski jer je propuštena velika prilika za povratak u elitu koju čine 32 najbolja evropska kluba, a drugi su finansije.

Oproštaj od Lige prvaka znači i oproštaj od UEFA-ine nagrade od 15 miliona eura koliko su Zagrepčani mogli inkasirati da su izboriti plasman u grupnu fazu Lige prvaka. Umjesto toga, Dinamo će zaigrati u grupama Evropske lige i u kasu će spremiti otprilike 8 miliona eura, što znači da je bolno ispadanje od Young Boysa koštalo Modre čak sedam miliona eura.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ipak, Dinamo ima šansu da vrati dio izgubljenog novca s obzirom da je UEFA povećala nagradni fond za Evropsku ligu, gdje će svaka pobjeda donositi 570.000 eura, a osvojeni bod 190.000 eura. Eventualno prezimljavanje u Evropi bi Dinamu moglo donijeti i najmanje dodatnih milion eura.

Za Dinamo je dobro što će u Evropskoj ligi ipak biti dosta konkurentniji nego u Ligi prvaka, pa se otvara šansa za evropskim iskorakom i novim bogatim nagradama.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi