Koliko je novca Roman Abramovich izdvojio za otkaze trenerima?
(Foto: EPA)

Svi skupo naplaćuju otkaze

Koliko je novca Roman Abramovich izdvojio za otkaze trenerima?

M. Šljivak

Ruski tajkun Roman Abramovich je preporodio Chelsea.

Kada je 2003. godine kupio ovaj londonski tim, počela je nova era Plavaca sa Stamford Bridgea. Stigli su veliki igrači, titule, ali i velika trenerska imena.

Abramovich je u protekloh 16 godina promijenio ogroman broj trenera. Čak 11 stručnjaka je vodilo Chelsea, a uskoro bi mogao i 12. jer se Maurizio Sarri nalazi pred otkazom.

Svi koji su radili na Stamford Bridgeu su skupo naplatili otkaz. Posljednji koji je dobio odštetu od ovog kluba je Antonio Conte, kojem je Chelsea zbog prošlogodišnjeg otkazaa morao isplatiti devet miliona funti.

Velike cifre su isplaćivali i ranije. Počelo je sve od Claudija Ranierija koji je 2004. godine naplatio šest miliona funti, a zatim su jedan za drugim naplaćivali otkaze.

Najviše novca je otišlo u džep Josea Mourinha. Posebni je dva puta dobijao otkaz, a za njega i njegovo osoblje je izdvojeno više od 31 miliona funti.

Interesantno je svakako da su dvojica trenera otišli bez ikakve naknade. To su Rafael Benitez (2013.) i Guus Hiddink (2016.). Oni su na klupu stigli samo kako bi priveli sezonu kraju i nisu dobijali ugovore.

Naravno, njima je za taj period isplaćen honorar, ali srećom po Chelsea, njima nije ponuđen ugovor kojim bi na kraju mogli skupo naplatiti otkaz.

Bit će svakako interesantno vidjeti hoće li Sarri eventualno dobiti otkaz i tako postati novi trener koji je napustio Chelsea punih džepova.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Abramovich je dosad na otkaze trenerima ukupno potrošio 92.9 miliona funti.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi