Koliko volimo N'Goloa Kantea?
Kante je komotno umjesto Luke Modrića mogao ponijeti epitet najboljeg igrača Svjetskog prvenstva, ali zadovoljit će se sigurno naslovom svjetskog prvaka

Veznjak iz sjene

Koliko volimo N'Goloa Kantea?

Udaljenost od Boulogne-sur-Mera do Moskve iznosi 1.700 milja. Postoji šala da bi N'Golo Kanté vjerovatno mogao pretrčati tu udaljenost u snu. Postoji i vic da tri četvrtine Zemljine površine pokriva voda, a jednu četvrtinu Kante.

Međutim, 1.700 milja je zapravo trajao njegov put od trećeg nivoa francuskog fudbala do najvažnijeg fudbalskog meča na zemlji, finala Svjetskog prvenstva.

Pet godina bespomoćnog trčanja, presijecanja akcija u koaliciji sa savršenom mješavinom energije i tihom inteligencijom od Kantéa su napravili simbol najboljeg, najdražeg suigrača.

Kanteov doprinos osvajanju Mundijala, premda je izašao jučer u 55. minuti je naprosto neprocjenjiv.

U francuskom timu postoji nekoliko prepoznatljivih zvijezda. Kylian Mbappé učinio je da mu se svijet klanja zbog njegove briljantnosti. Paul Pogba uvijek zahtijeva pažnju. Antoan Griezmann nosi dirigentsku palicu. Hugo Lloris je ugledni portparol i kapiten. Čak je i Benjamin Pavard imao svojih pet minuta kada je topovskim udarcem postigao jedan od najljepših i pamtjivijih golova...

Kanteova klasa međutim esencijalna je i veća od zvjezdanog sjaja najvećih zvijezda.

Kanté nije zainteresovan za javno priznanje. Iza terena je najsretniji u sjeni. On je lokalni heroj koji prkosi pažnji, bježi od svjetala reflektora i vješto se skriva.

Postoji neka vrsta džentlmenskog dogovora između njega i francuskih medija da ga više-manje puste na miru, da ga ne "peglaju" za izjave... Dok god on radi na terenu, oni će poštovati njegovu želju da ostane na nižem nivou. Taj aspekt njegove ličnosti može odati utisak o sporednoj ulozi, ali njegov status i uloga u timu su veličanstveni.

Nakon trijumfalnog polufinala protiv Belgije, njegov timski kolega Benjamin Mendi je postavio fotografiju na kojoj je prigrlio svog kolegu uz opis: "Molim vas recite mi koliko ga volimo???!!!"

Samuel Umtiti elaborira: "N'Golo radi u sjenci. Smatramo obaveznim da ga dovedemo na svjetlo. Da ga podignemo, kažemo mu da pleše, da se malo izrazi. Ne dopada mu se. Stidljiv je i rezervisan. Ali samo kada vidimo da je nasmijan, njegov osmjeh nas čini sretnim. "

Kanté je centralni deo kičme koja je bila ključna u pogledu funkcionisanja francuskog tima. Kičme koja je obezbjeđivala ravnotežu i balans, omogućavajući drugima oko njih da postignu uspjeh. Lloris na golu je imao smislen i zreo utjecaj. Kapitenski.

Raphaël Varane je drugi koji se ne bahati i ne razmeće u svome ponašanju već dopušta da njegov fudbal govori o njemu. Njegove odbrambene kvalitete su ogromne. Zatim postoji Kanté koji patrolira sredinom terena i uvijek je za tili čas gdje god treba.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

I u vrhu napada je Olivier Giroud koji nije uputio tokom Svjetskog prvenstva nijedan udarac u okvir gola i s kojima se mi možda možemo šprdati, ali ko smo mi. Valjda nešto zna i Didier Deschamps koji ga je držao sve vrijeme da bi ostali mogli imati potreban prostor.

Zvijezde danas ne mogu funkcionirati bez ljudi koji im omogućavaju da funkcionišu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi