Kolo bez pravog derbija, ali s mnogo zanimljivih utakmica

20. kolo Premijer lige BiH

Kolo bez pravog derbija, ali s mnogo zanimljivih utakmica

Premijer liga Bosne i Hercegovine došla je do 20. kola koje je na rasporedu u subotu.

Pred nama je šest utakmica i teško je odlučiti kojoj od njih dati epitet derbija kola. Reklo bi da će u 20. kolu pravi derbi izostati, ali sasvim sigurno nas očekuju i više nego interesantne utakmice.

Aktuelni prvak BiH i trenutni lider na tabeli Zrinjski će u Mostaru dočekati Krupu, što je prema tabeli najzanimljivija utakmica kola. Plemići su od posljednjih pet utakmica u Premijer ligi samo jednom trijumfovali, dok se ni Krupa ne može pohvaliti nekom zavidnom formom. Ipak, Zrinjski je veliki favorit kao i protiv svake ekipe u ligi kada igra na svom terenu, pa bi sve osim njihove pobjede bilo iznenađenje. Prva utakmica ova dva tima odigrana u jesenjem dijelu sezone okončana je rezultatom 0:0.

Sarajevo će u 20. kolu igrati mali gradski derbi protiv Olimpika na Otoci. Bordo tim je u prvoj utakmici proljetnog dijela sezone bio neuvjerljiv, ali je ipak minimalno savladao Vitez (1:0) i tako se primakao Zrinjskom na samo dva boda zaostatka. S druge strane, Olimpik je uprkos brojnim pojačanjima nastavio s porazima, ovoga puta u Bijeljini od Radnika (2:0). Bordo tim će u duelu sa Olimpikom biti oslabljen neigranjem Harisa Duljevića i još nekih bitnih fudbalera, ali je uprkos tome veliki favorit za osvajanje vrijedna tri boda. Olimpik je posljednji tim na tabeli Premijer lige sa samo devet bodova i pred ekipom Faruka Kulovića je izuzetno težak zadatak do kraja sezone.

Trećeplasirani Željezničar u ovom kolu igra na Grbavici protiv Mladosti iz Doboja kod Kaknja. Plavi su u naletu i jasno je da im pripada uloga favorita, koju tek trebaju opravdati na terenu. Atmosfera u ekipi je odlična a tako će biti i na tribinama, gdje se očekuje veliki broj navijača koji su se zaželjeli utakmica svog voljenog kluba. Mladost je proljetni dio sezone otvorila pobjedom nad Slobodom (3:1) i na Grbavicu ne dolazi bez bijele zastave, ali Željezničar ima cilj da se ozbiljno umiješa u borbu za titulu i zato bi gubitak bodova u ovom susretu za njih bio neprihvatljiv. 

Sloboda će na Tušnju dočekati Metalleghe, a trener Tuzlaka Vlado Jagodić ima ozbiljnih problema prilikom sastavljanja tima zbog velikog broja povrijeđenih igrača. Metalleghe je u prošlom kolu iznenađujuće savladao Široki Brijeg i tako napravio veliki korak ka opstanku u ligi, dok je Sloboda kiksala protiv Mladosti. Ova utakmica će biti veoma važna za Tuzlake koji žele ugrabiti svoje mjesto među šest najboljih ekipa lige i plasirati se u Ligu za prvaka, pa će im utakmica protiv ekipe iz Jajca biti izuzetno važna.

Težak posao u ovom kolu očekuje i Širokobriježane, koji će na svom terenu dočekati Radnik protiv kojeg će pokušati popraviti loš dojam iz prvog kola nastavka, kada su poraženi od Metalleghea sa 1:0. U taboru tima sa Pecare poručili su da Radnik poštuju ali da vjeruju u tijumf, dok bi se u Bijeljini vjerovatno zadovoljili i osvajanjem jednog boda koji bi bio veoma značajan u borbi za Ligu za prvaka.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Vitez i Čelik će odigrati lokalni derbi koji bi možda mogao 'zakuhati' situaciju pri dnu tabele, posebno ako bi Zeničani odnijeli puni plijen. Trenutno se Čelik nalazi u lošoj situaciji jer je osam bodova daleko od sigurne zone, ali do kraja prvenstva ima još mnogo da se igra. Prva utakmica proljetnog dijela sezone protiv Zrinjskog (1:1) je dokaz da se Čelik ima čemu nadati, a za njih će u predstojećoj utakmici biti važna i velika podrška Robijaša, koji se u velikom broju očekuju u Vitezu.

Sve utakmice 20. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine igraju se danas (subota) s početkom u 15 sati.

Zaprati FK Mladost Doboj Kakanj, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Mladost Doboj Kakanj Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi