Konjhodžić: Svojevrsna COVID-19 sportska iskaznica je najbolja mjera

Riječ stručnjaka

Konjhodžić: Svojevrsna COVID-19 sportska iskaznica je najbolja mjera

Adnan Beganović

Da se situacija sa pandemijom korona virusom iz dana u dan u našoj zemlji smiruje pokazuje broj novoinficiranih, ali i odluke krizniš štabova kojima se život praktički vraća u normalu.

Tako je na prostoru cijele Bosne i Hercegovine omogućen rad ugostiteljskim objektima na otvorenom, a u Federaciji BiH recimo od 15. maja planira se pokretanje i javnog saobraćaja. Upravo radi ovih ublažavanja mjera ljubitelji fudbala očekuju da se konačno klubovima odobri i treniranje, a s obzirom da je situacija sve bolja, za nadati se i nastavku prvenstva, bar u elitnom rangu bosanskohercegovačkog fudbala.

Dakle, čeka se zeleno svjetlo od nadležnih institucija, a ukoliko se dobije, da bi se nastavilo prvenstvo potrebno je ispuniti mnoge "sigurnosne mjere" koje je razradio Fudbalski savez u saradnji i uz maksimalno poštivanje svih preporuka Ministarstva zdravstva FBiH i Minstarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srspke.

O tim mjerama, odosno preporukama s kojima je Fudbalski savez BiH upoznao i sve klubove SportSport.ba je razgovarao sa velikim ljubiteljom domaćeg fudbala, doktorom biomedicine i članom naučnog tijela za praćenje COVID pandemije u Kantonu Sarajevo Rijadom Konjhodžićem.

Dezinfekcioni tuneli, koje po preporukama moraju imati svi stadioni bili su naša prva tema.

"Nedostaje mi fudbal, baš mi nedostaje naše prvenstvo. Vidite, ja sam u nauku otišao zato što kao golman nisam uspio", na početku u šaljivim tonom govori Konjhodžić za SportSport.ba pa dodaje:

"Nakon par mjeseci pandemije još uvijek ne znamo mnogo o samom virusu. Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je da se najlakše prenosi kapljičnim putem pa u tom smislu dezinfekcioni tuneli nisu od velike pomoći. Međutim, bilo bi hrabro reći da ne nam ne trebaju. Ti tuneli skidaju patogene sa površine gdje opet nismo sigurni koliko se na kojoj zadržavaju. Bila su ta neka istraživanja, no još uvijek niko sa sigurnošću ne može reći da se virus recimo na plastici, tkanini ili metalu zadržava toliko i toliko vremena. Ako je to praksa u cijelom svijetu onda bismo je trebali slijediti."

Konjhodžić ne vidi svrhu u preporuci da se na gostovanje putuje tako što je "zabranjeno" igračima sjediti jedan pored drugog, a mišljenja je da su takozvane Covid sportske iskaznice u ovom trenutku najpotrebnije i da na osnov njih se zapravo fudbaleri mogu najbolje zaštiti.

"Ne vidim svrhu u tome što se u autobusu zabranjuje igračima da sjede jedan pored drugog. Na početku sam rekao da je ono što najviše o virusu znamo, to da se širi kapljičnim putem. Sjedili vi odmah do igrača ili mjesto iza njega ukoliko se on zakašlje a inficiran je, opet ste u opasnosti", kaže Konjhodžić i dodaje:

"Fudbalski timovi su relativno zatvorene grupe, uvijek su zajedno i bitno je da fudbaleri slijede preporuke kada nisu na treningu. Lično smatram da su Covid sportske iskaznice, odnosno redovna molekularna testiranja u ovom trenutku najvažnija. U tom smjeru treba ići, što više testiranja i Covid sportske iskaznice. Prije početka trenažnog procesa obavezno izvršiti testiranja da bi se vidjelo u kakvom su stanju, pa onda opet testiranjem pratiti situaciju."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Konjhodžić smatra da je i s psihološke strane veoma važno da se konačno krene sa treniranjem i takmičenjima.

"Karantin je riječ koja dolazi od italijanske riječi "quarantina" što u prevodu znači 40 dana izolacije. Mi smo u svojevrsnoj izolaciji više od 40 dana i moramo se početi vraćati "normalnom" životu. S psihološke strane početak sportskih takmičenja ima značajnu ulogu. Brojevi su nam stabilni i polako se moramo vraćati u "normalu", zaključio je Konjhodžić.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1583752673
Hvala Bogu sto imamo doktora kao sto si ti
11 0
Plavi21
Savez napolje!
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi