Košarkašice bolje od Slovačke u Skenderiji

Pobjeda na otvaranju kvalifikacija

Košarkašice bolje od Slovačke u Skenderiji

M. Šljivak

Ženska košarkaška reprezentacija BiH pobijedila je večeras u Skenderiji Slovačku (79:67) u susretu 1. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se 2019. godine igra u Srbiji i Latviji.

Uvodne minute meča pripale su Slovakinjama. Imale su gošče većim dijelom prve dionice prednost, ali u posljednje dvije minute bh. selekcija odigrava odlično i nakon prve dionice izabranice Gorana Loje imale pet poena prednosti, 21:16.

Do sredine druge četvrtine bh. košarkašice su imale sigurno vodstvo. Ipak, u jednom trenutku dolazi do opuštanja i Slovakinje prave seriju od 7:0, te nakon dužeg perioda ponovo prelaze u vodstvo, 23:29.

Međutim, na krilima sjajne Milice Deure BiH ponovo odigrava odličnu završnicu i na odmor odlaze sa plusom od šest poena, 41:35.

Košarkašice BiH su imale konstantnu prednost tokom treće dionice. Međutim, Slovakinje su stalno bile blizu i nisu dopuštale da naša selekcija prelomi meč, pa se u posljednju dionicu ušlo sa samo četiri poena prednosti u korist BiH, 55:51.

Ipak, Slovakinje nisu uspjele da dođu do preokreta. Odličnom odbranom u završnoj dionici naša selekcija konačno uspijeva prelomiti meč u svoju korist i doći do uvjerljive pobjede.

Najefikasnija u reprezentaciji BiH bila je Milica Deura sa 27 poena,, a svakako vrijedi istaći i double-double učinak Marice Gajić od 15 poena i 10 skokova.

Kod Slovačke Orsozova je ubacila 24 poena.

U drugom meču naše grupe Crna Gora je očekivano lako savladala selekciju Islanda u Rejkjaviku i to rezultatom 84:62.

Naša selekcija će za četiri dana upravo igrati na gostovanju u Podgorici protiv Crne Gore u meču drugog kola.

Kvalifikacije za EP, 1. kolo:

BiH - Slovačka 79:67 (21:16, 20:19, 14:16, 24:16)

BIH: Deura 27,  Džombeta, Vrančić 10, Babić, Gajić 15, Kalušić 6, Džinić 6, Brčaninović 5, Rahmanović 2, Džebo, N. Delić 2, A. Delić 6.

SLOVAČKA: Jelenčikova 5, Kavačikova 10, Bertanusova, Dudasova 2, Haškova, Hruščakova 10, Oroszova 24,Mistinova 12, Jakubcova, Janosčikova, Felixova 4.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi