Bosnić objavio spisak, Nurkić prvobitno uvršten, ali ga ipak neće biti

Očekuju nas dueli sa Češkom i Bugarskom

Bosnić objavio spisak, Nurkić prvobitno uvršten, ali ga ipak neće biti

S. Mlaćo
Selektor Vedran Bosnić saopštio širi spisak košarkaša za utakmice protiv Češke Republike i Bugarske 26.05.2022.

Selektor muške košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Vedran Bosnić saopštio je širi spisak igrača koji će biti u konkurenciji za dvije posljednje utakmice prve faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

Pozivi su upućeni sljedećim košarkašima: John Roberson (Strasbourg), Sani Čampara (Split), Amar Gegić (Cibona), Džanan Musa (Breogan), Edin Atić (Budućnost Podgorica), Adin Vrabac (BC Vienna), Aleksandar Lazić (Mornar), Emir Sulejmanović (Tenerife), Kenan Kamenjaš (SC Derby), Miralem Halilović (Metropolitans 92), Haris Delalić (Sloboda Tuzla), Ajdin Penava (Mons), Darko Talić (IGokea), Jure Zubac (Inter Bratislava), Ismet Sejfić (Podgorica), Vojin Ilić (Vršac), Rijad Avdić (WWU Baskets Munster), Đorđe Topolović (Osijek), Kosta Kondić (Borac Banja Luka), Draško Knežević (Borac Banja Luka), Adi Zahiragić (Sutjeska Nikšić), Amar Alibegović (Virtus Bologna), Luka Garza (Detroit Pistons).

Reprezentaciju BiH 1. jula očekuje gostovanje u Češkoj Republici, a tri dana kasnije Zmajevi će dočekati Bugarsku. Našoj selekciji dovoljan je jedan trijumf u ova dva meča da osiguramo plasman u završni krug kvalifikacija, obzirom da se prenose sve pobjede, možemo reći da će oba duela biti od važnosti radi startne pozicije u završnom krugu kvalifikacija.

Iako je prvobitno uvršten na spisak, Jusuf Nurkić neće biti na raspolaganju selektoru Bosniću, zbog instrukcija koje je dobio od svog kluba i činjenice da u tom periodu mora biti u Sjedinjenim Američkim Državama zbog pregovora o novom ugovoru.

“Imao sam odličan ragovor sa Jusufom Nurkićem prije nekoliko dana. On je jako motivisan i jedva čeka da se priključi našem timu na pripremama za Evropsko prvenstvo. Nažalost zbog obaveza u SAD, u vezi potpisivanja novog ugovora, od 1. do 4. jula neće biti u mogućnosti da bude sa nama u ovom prozoru”, pojašnjava Vedran Bosnić.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan također je razgovarao s Nurkićem, kako bi mu prenio informaciju u vezi njegovog eventualnog nastupa na predstojećem Eurobasketu 2022.

“Na nedavnoj sjednici Generalne skupštine FIBA Europe u Vilniusu saopšteno je da će upravo međunarodna federacija snositi troškove osiguranja za sve NBA igrače, što se, dakle, odnosi i na dvojicu naših košarkaša koji igraju u najjačoj ligi na svijetu, Nurkića i Garzu. Jusuf se itekako raduje nastupu na EP, čak i eventualnom igranju za reprezentaciju u avgustu, ako se plasiramo u drugu fazu kvalifikacija za SP. Njegova želja zaista nije upitna, ali je situacija takva da početkom jula mora biti u Americi. Sam je konstatovao da nakon toga neće biti nikakvih prepreka da bude na raspolaganju reprezentaciji”, kaže Čolan.

Okupljanje reprezentativaca za julske mečeve planirano je 23. juna.

Promo

Top Komentari

Tas14
Glavno je da budemo u prvom sastavu na Eurobasketu. Steta sto nema Juke za julsko okupljane, ali Garza je masinaaaa
5 0
King_Kenny
...covjek potpisuje ugovor karijere u NBA i trebao bi doci da sad slomi nogu na nebitnim kvalifikacionim utakmicama...de uozbiljite se...Nurkic je svoj patriotizam davno pokazao donacijama za bosansku sirotinju,podrskom drzavi itd...on je patriota i nas najbolji ambasador u SAD pa makar ne odigrao ni jednu utakmicu za BiH...
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi