Kramarić: Pratim BiH, svaka vam čast, a Bičakčić nije onakav kakav djeluje

Napadač reprezentacije Hrvatske otvoreno o svemu za SportSport.ba

Kramarić: Pratim BiH, svaka vam čast, a Bičakčić nije onakav kakav djeluje · Intervju

Da je bilo ko od Vatrenih dobio priliku da tamo negdje početkom ljeta izabere poklon koji će u zimskim idiličnim danima pronaći pod ukrašenom jelkom, sigurni bismo da bi to bila - medalja. Bilo kakvog sjaja. Sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. 

Djed Mraz nije bio potreban, Andrej Kramarić i njegovi saigrači igrali su veliko finale Mundijala u Rusiji, ispisali povijest vlastite reprezentacije i postali heroji svoje zemlje, ali i regiona. Sada je to već skorija prošlost, malo se priča o velikom uspjehu Vatrenih, ali svakako se Kramarićevo lice pretvorilo u oduševljeni osmijeh kada smo ga zatražili da nam, eto još jednom, za bh. medij, ispriča kako je biti drugi na svijetu.

"Pratit će me to pitanje još, dugo, dugo. Ali, upisali smo u povijest, nije to mala stvar. Prošlo je od toga već nekoliko mjeseci, ali osjećaj je, vjerujte mi, isti. Ponosan sam na svoju zemlju, na saigrače... Na našem autobusu je pisalo 'Mala zemlja, veliki snovi', što je dobra poruka za sve. S radom, vjerujom u sebe se može doći do rezultata", javio se Hoffenheimov napadač Andrej Kramarić za SportSport.ba.

Vatreni u Ligi nacija nisu blistali, za razliku od reprezentacije Bosne i Hercegovine kojoj je Kramarić čestitao na rezultatima.

"Ne bih rekao da smo baš razočarali u tom takmičenju, jer smo na Wembleyju do posljednjih 15
minuta bili prvi u grupi, trebali smo proći, ali, eto, primili smo taj gol protiv Engleske. To je nogomet, dešava se. Neko će možda pomisliti da nismo, recimo, jaki kao na Svjetskom prvenstvu jer smo ostali bez nekoliko igrača, ali Hrvatska je uvijek Hrvatska. Uvijek smo imali talente, rješenje će se naći. Ali, moram priznati da pratim i Bosnu i Hercegovinu. Svaka vam čast. Pregazili ste gotovo sve selekcije."

Za njega bi se mogla upotrijebiti stara dobra sintagma - šuti, radi i zabija. Nije razvikan poput nekih, ali osam pogodaka i dvije asistencije u 15 utakmica je više nego dobra statistika za igrača koji u posljednje vrijeme pretežno igra u sredini terena.

"Mogu reći da sam prilično zadovoljan svojim dosadašnjim igrama u Hoffenheimu, u posljednje
vrijeme igram više u veznom redu, mada je moja prirodna pozicija nekako više napadački
orijentirana. Nisam sada baš nešto isturen, tako da nije loše to što sam zabio osam pogodaka."

A Hoffenheimov trener je 31-godišnji Julian Nagelsmann, čovjek koji je nestvarnim rezultatima 'zapao za oko' velikanima poput Bayerna, Real Madrida...

"Top trener! Čovjek ima svega 31 godinu, premlad je, ali sam uvjeren da će jednog dana postati jedan od najboljih trenera na svijetu. On je specifičan, njegova mišljenja i taktika se definitivno razlikuju od, primjerice, trenera s kojima sam ranije sarađivao. Nevjerovatno je koliko je motiviran, mogu reći čak i da ima viška energije. Kakav je? S nama igračima ima najnormalniji odnos, opušten je, više-manje radi sve što i svi drugi u tim godinama. Nije ni strog, ima razumijevanja za nas igrače, tako da je uistinu zadovoljstvo sarađivati s njim."

U Bundesligi se Hoffenheim trenutno nalazi na šestoj poziciji, što, prema Kramarićevim riječima, nije krajnji domet ovog kluba.

"U novu sezonu nismo baš najbolje krenuli, izgubili smo barem pet-šest sigurnih bodova koje smo trebali sada imati, tako da bi u tom slučaju situacija bila drugačija na tabeli. Sada smo šesti, nismo baš potpuno zadovoljni, jer znamo da možemo i moramo bolje. Uz to po prvi put igramo i grupnu fazu Lige prvaka. Nismo se osramotili, štaviše pokazali smo bolji nogomet od Lyona i Shaktara, ali u određenim momentima nismo imali baš sreće. Da smo bili i malo iskusniji bolje bismo prošli, sigurno."

I Kramariću su ovo prve minute u Ligi prvaka, takmičenju o kojem je sanjao kao klinac.

"Sa Dinamom sam već doživio tu atmosferu koju nosi Liga prvaka, ali bio sam tada veoma mlad,
nisam igrao. Ovo s Hoffenheimom je drugačija priča. Zadovoljan sam onim što sam pokazao,
postigao sam i četiri pogotka, što nije tako jednostavno. Igrate, ipak, protiv odličnih momčadi.

Zajedno sa Kramarićem u klubu je i reprezentativac Bosne i Hercegovine Ermin Bičakčić. Izuzetno ga cijeni i smatra vrhunskim nogometašem.

"Ah, Bičo (Ermin Bičakčić, op.a) je super dečko. Drago mi je što imam priliku dijeliti svlačionicu s
njim i što imam nekoga s kim mogu pričati na 'našem' jeziku. On možda djeluje kao zatvoren tip, ali u stvari živi svoj život, privatno je jako zabavan, smiješan... Ove sezone igra odlično u kontinuitetu, borben je, drži dobro tu zadnju liniju. Stvarno je odličan."

Prije nego što je došao u Njemačku igrao je u Engleskoj, za Leicester City, i to u periodu kada je ovaj klub senzacionalno stigao do naslova. No, tu epizodu i ne pamti po dobrom.

"To je bila posebna priča, teško je sada nešto pametno reći. U tom periodu u Leicesteru je vladala posebna energija i magija, rezultati su bili odlični, a kada je tako onda ni trener ne mijenja puno. Uoči sezone tokom priprema uz Vardyja i Mahreza sam bio jedan od najboljih igrača, no onda je došao Okazaki i sve se promijenilo. I Ranieri mi je rekao da sam trebao igrati, ali je šansu ipak odlučio ukazati Okazakiju, koji se pokazao kao fenomenalan igrač. To je tako. Meni je teško padalo što sam bio na klupi, shvatio sam da se neću naigrati, a i tadašnji selektor Hrvatske Čačić mi je jasno  rekao da neću ići na Evropsko prvenstvo ukoliko se moj status ne promijeni. Zato sam otišao u  Njemačku i na neki način pogodio s tim potezom."

Nije mu bilo lako otići iz Leicestera, morao je prekrižiti san i otići tamo gdje ga uvažavaju, trebaju.

"Naravno da nije bilo lako, bila je to jedna od težih odluka u karijeri, ali nekada moraš zaboraviti na neke stvari i krenuti dalje. Danas sam u Bundesligi, tu sam dobio minute kojim sam težio... Sada mogu reći da je velika razlika kada je u pitanju nogomet u Engleskoj u odnosu na Njemačkoj. Ovdje se igra više nogomet, tehnički, što mi više odgovara, dok se na Otoku nekako to pretežno svodi na fiziku i moć igrača. Uz to, sada sam u Njemačkoj okružen više Hrvatima, Bosancima..., u Engleskoj toga nije bilo. I kultura njemačka je puno bliža našem narodu, stil života... Brzo sam se prilagodio u novoj sredini."

Kramarić je po prirodi miran tip, slobodno vrijeme u Heidelbergu obično koristi za druženje s prijateljima...

"Nije baš da imam nešto puno slobodnog vremena za neke hobije, jer tu su utakmice, treninzi, pa odmor... Kao klinac sam volio pecanje, odnosno ribolov, uživao sam u tome. Danas za to nemam priliku, ali bit će vremena i za to, ha, ha."

Zanimljivo je da je Kramarić tokom školovanja bio odličan učenik, posebno mu je, kaže, dobro išla matematika.

"Završio sam jednu od najtežih hrvatskih srednjih škola, matematičku gimnaziju. Za štrebere, kako  neki kažu. Išlo mi je prilično dobro, upisao sam kasnije i fakultet, ali već nakon dvije godine znalo se  kuda ide moj život. Sada je nogomet ono čime se bavim, vidjet ćemo da li će se taj fakultet ikad  privesti kraju."

Danas u Hrvatskoj uživa zvjezdani status, pa je sve više onih, kako mlađih tako i starijih, koji ga zaustavljaju na ulici, traže fotografiju, autogram...

"A toga sad ima baš dosta. Svakodnevna priča. Prepoznaju me gdje god se pojavim, ali navikao sam na to, mada moram priznati da nekada bude dana i kada ustanem na lijevu nogu kada bi i baš nije do toga. No, svjestan da sam nekome od klinaca uzor, isto tako kao što je i meni neko bio, tako da to je sastavni dio posla i treba se nositi sa svim tim."

Kramarićevo ime se posljednjih mjeseci dovodilo i u vezu sa slavnim Bayernom. Pominjale su se i cifre od 20 miliona eura, ali ne opterećuje se previše s tim, mada priznaje da mu godi.

"Lijepo zvuči kada čitate da vas navodno želi Bayern, ali, gledajte, ne znam šta bih rekao. Godi,
naravno. To je ogroman klub, pomuti se mašta odmah, mada ne opterećujem se previše s tim. Sada  sam u Hoffenheimu, to mi je odlično i u svim segmentima sam sretan. A šta će se dogoditi za godinu, dvije ili tri, stvarno ne znam."

Isti taj Bayern ove sezone ne stoji najbolje u Bundesligi, rezultati su razočaravajući, no Kramarić smatra kako Bavarci nisu izgubili šanse za titulu.

"Bayern se nikad ne otpisuje. Nikada ne znate kad će proraditi, a kada se to desi, onda su neugodni i svakog mogu nakantati sa pet-šest komada. Zavisit će dosta toga od Borussije, vidjet ćemo kako se  se držati u nastavku sezone, ali bit će sigurno neizvjesno."

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Na kraju nismo mogli a da Kramarića ne pohvalimo za otvorenost i pristupačnost. Maniri kakvi se danas rijetko viđaju među profesionalnim nogometašima.

"To je vaš posao, od toga zarađujete kruh, kao što i ja od nogometa. Moramo se cijeniti", rekao je  Kramarić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Promo

Top Komentari

gumenakita
Krama je super tip,igracina.Primjer za druge.
68 2
IzgubljeniSlon
Ovo je gospodin, kulturan i umjeren momak. Nije krkan kao recimo Lovren.
64 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi