Kriminalci i oligarsi na udaru novog prijedloga EU zakona, cilj je da se zaustave prevare u fudbalu

Žele stati u kraj pranju novca, podmićivanju, sumnjivim transferima i organiziranom kriminalu

Kriminalci i oligarsi na udaru novog prijedloga EU zakona, cilj je da se zaustave prevare u fudbalu

Endin Čaušević
Teme:

Istraga o navodnom podmićivanju, pranju novca, falsifikovanim ugovorima o transferu i umiješanosti organiziranog kriminala na najvišem nivou u fudbalu započela je 2018. godine u Belgiji, a na kraju je u sve bilo "upetljano" skoro 60 menadžera, administratora, sudija i trenera.

Poznata kao "Operacija Čiste ruke" dovela je do uspostavljanja novih strogih finansijskih propisa vezanih za sprečavanje pranja novca za klubove u Belgiji, ali što je najvažnije otvorila je oči vlastima u Briselu.

Tako je 2019. godine fudbal dodat na popis rizika od pranja novca Evropske unije, a izvještaj Ujedinjenih naroda procjenjuje da se kroz igru na terenu ​​svake godine “opere” oko 140 milijardi dolara.

Ipak, dok mnoge lige već imaju stroge finansijske propise usmjerene na sprječavanje prevara, francuski zastupnik u Evropskom parlamentu, Damien Careme, vjeruje da doneseni zakoni i dalje nemaju u fokusu zaustavljanje korupcije.

"Procjene stručnjaka i skandali uvijek su iznova pokazali kako kriminalci, oligarsi, bogati i moćni imaju privilegovane načine da 'peru' svoj prljavi novac kroz fudbal", rekao je Careme za Guardian i dodao:

"Da li je važnije spriječavanje korupcije, poreske prevare i gubitak povjerenja građana u njihove vlade ili očuvanje konkurentnosti fudbalskih klubova? Mogu li navijači zaista uživati ​​u igri kada znate da novac koji se koristi za kupovinu vašeg omiljenog igrača dolazi od prihoda organizovanih kriminalnih grupa ili od ruskog oligarha koji podržava agresorski rat protiv Ukrajine? Ja lično ne mogu".

Oglasi

Dosada UEFA, kao krovno upravno tijelo evropskog fudbala, je lobiralo za uključivanje izuzeća iz direktive Evropske unije koja se tiče sprečavanja pranja novca (Anti-Money Laundering Directive).

   Francuski zastupnik u Evropskom parlamentu, Damien Careme, uključen u borbu. Foto: Julien Mattiax/LePictorium

Ove sedmice će zemlje članice Evropskog parlamenta glasati za uključivanje fudbalske industrije u svoju šestu direktivu koja se odnosi na sprečavanje pranja novca. Ovo bi značilo da će od 2029. godine većina profesionalnih klubova i svaki agent unutar Europske unije morati provjeravati identitet svojih klijenata, nadgledati transakcije, uključujući transfere igrača i prijavljivati ​​sumnjive transakcije svojoj relevantnoj finansijskoj obavještajnoj službi.

Od profesionalnih klubova i njihovih agenata će se također tražiti da identifikuju i objave stvarne vlasnike koji posjeduju najmanje 15% kluba u vlasničkim registrima te da osmisle i implementiraju odgovarajuće procedure praćenja transakcija kako bi se identifikovale sumnjive transakcije.

Očekuje se da će promjene biti toliko velike da su donosioci izmjene zakona produžili period prilagođavanja sa uobičajenih tri godine na pet uvidjevši poteškoće s kojima su se neki klubovi u Belgiji suočili u pridržavanju sličnih propisa. Upućeni kažu da nije slučajno što će se nove izmjene zakona donijeti dok Belgija predsjedava šestomjesečnim rotirajućim predsjedavanjem Evropskim vijećem.

Ipak, dok se nova pravila smatraju važnim korakom u borbi protiv korupcije, kritičari tvrde da je izmjena zakona požurivana, a da ona nije bila podvrgnuta detaljnoj procjeni njenog uticaja tokom niza godina.

Oglasi

Podrazumijeva se da je UEFA upozorila svoje dioničare na ovaj process izmjene ali nije bilo zahtjeva za dodatnim informacijama sve do veoma kasne faze procesa kada je Football Supporters Europe (FSE) preporučio stvaranje prilagođenih pravila primjene koje bi se odnosile na sport.

Europska klupska asocijacija (European Club Association,), koja predstavlja najveće klubove u Europi, izrazila je svoje negodovanje na predložene izmjene zakona preko UEFA-e i nacionalnih vlada, a posebno Francuske, Holandije i Njemačke.

Nakon dugog suprostavljanja da se profesionalni klubovi uključe u novo zakonodavstvo, napravljen je prijedlog zakona koji ipak uključuje niz izuzeća koja će omogućiti klubovima s prometom manjim od pet miliona eura godišnje da izbjegnu primjenu ovog zakona.

   Roman Abramovich morao prodati Chelsea nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu

Izuzeci će biti dati samo ako klubovi pokažu da su "dokazano niskorizični" nakon procjene tijela Evropske komisije za sprečavanje pranja novca (AMLA). Osim poslovanja koja se tiču fudbalskih transfera, zakon će biti tretirati i poslovanje trgovaca kripto-aktivo i trgovaca luksuznim automobilima, avionima i jahtama.

Vjeruje se i da su klubovi zabrinuti kako bi nova pravila mogla utjecati na konkurentnost njihovih klubova u poređenju sa ostatkom svijeta. Iako će britanski klubovi za sada ostati izvan nadležnosti ove EU direktive, upućeni očekuju da bi mogli slijediti njihov primjer ako se pokaže uspješnim.

Iako UEFA deklarativno podržava izmjene zakona i dijeli ciljeve kreatora EU politike u borbi protiv finansijskog kriminala, budućnost će pokazati da li je zakonski okvir ipak samo forma koju oni najbogatiji nisu obavezni poštovati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi