Kukavičluk, alibi igra i pasivni posjed obili se o glavu Zlatku Daliću

Vatreni su razočarali

Kukavičluk, alibi igra i pasivni posjed obili se o glavu Zlatku Daliću · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Fudbalska reprezentacija Hrvatske, iako sa ulogom favorita, nije uspjela savladati Maroko u svom prvom susretu na Mundijalu. Bila je to utakmica bez mnogo prilika gdje su oba selektora više vodila brigu o tome kako sačuvati svoj gol nego ugroziti protivnički.

Dugo očekivani susret i u našoj zemlji, onaj između Hrvatske i Maroka, razočarao je sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Uz duel Danske i Tunisa ovaj današnji je bio najslabiji u dosadašnjem dijelu Svjetskog prvenstva, a krivci za to su selektori na obje strane.

Walid Regragui s jedne te Zlatko Dalić s druge strane u utakmicu su ušli samo s jednom mišlju - ostati neporažen. I dok se to očekivalo od marokanskog selektora, od Dalića sasvim sigurno nije.

Istina, imala je Hrvatska nešto više od igre, pa i veći posjed lopte u svojim nogama, ali bio je to takozvani pasivni posjed iz kojeg se zapravo ne dolazi do pritiska ili incijative pa onda slijedom takve igre do nekih izrazitih prilika.

Premalo su izabranici Zlatka Dalića rizikovali, pogotovo na bočnim pozicijama. Sosa s jedne te Juranović s druge strane vjerovatno na osnovu Dalićevih instrukcija, nisu bili ofanzivno orijentisani, a stekao se dojam da u ofanzivnom smislu Vatreni samo na taj način mogu ozbiljnije ugroziti Marokance.

Oglasi

Upravo iz jednog takvog Sosinog izleta Hrvatska je i stvorila najbolju priliku na utakmici kada je nakon dobre akcije po lijevom boku Vlašić sjajno šutirao, no golman Maroka je fenomenalno odbranio.

Pored alibi igre po boku, i na sredini terena Vatreni nisu uzimali rizik, odnosno vezni red sa Modrićem, Kovačićem i Brozovićem, nije tražio igru u dubinu. Prije svega odnosi se to na Kovačića, koji ima moć da napravi višak, pa zatim i krene u trećinu terena koju drže protivničke ekipe.

No, danas je Kovačić umjesto toga mnogo više igrao alibi igru, tražio širinu umjesto dubine što se osjetilo na terenu, a takva igra, kako u sredini tako i po bokovima, nevidljivim je učinila i najisturenijeg igrača hrvatske reprezentacije Kramarića.

Reprezentativci Hrvatske tokom utakmice protiv Maroka na SP u Kataru (Foto: EPA)

Sve u svemu, negledljiva utakmica i nevjerovatno loša igra reprezentacije koja je na prošlom Mundijalu igrala u finalu. Mnogo više se očekivalo od Vatrenih, a ukoliko žele napraviti nešto slično onom u Rusiji, Dalić i njegovi izabranici će morati na terenu pokazivati mnogo više.

Vjerovatno je osnovni plan Dalića ostvaren, odnosno u prvom meču ostati neporažen, ali ova dva "prosuta" boda mogla bi ih skupo koštati.

Na kraju, za Hrvatsku je uz ovom trenutku dobro što je i selektor shvatio u čemu je problem. Bar tako se čini nakon njegove prve izjave.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Bojali smo se da ne izgubimo loptu. Igrali smo s posjedom, kontrolisali smo loptu, no nedostajalo nam je okomitosti. Mi moramo osvojiti četiri ili pet bodova za osvajanje grupe. Maroko je bio dobar danas, a mi idemo dalje", istakao je Dalić.

U narednom kolu Hrvatska igra sa Kanadom, a grupnu gfazu zatvara duelom sa Belgijom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti