Balkanska reprezentacija nestaje sa fudbalske mape: Skoro da su dotakli i samo dno
FOTO: EPA

Teško je objasniti šta se dešava

Balkanska reprezentacija nestaje sa fudbalske mape: Skoro da su dotakli i samo dno

H. Zilić

Fudbal u jednoj balkanskoj zemlji je nestao, barem onaj reprezentativni i teško je objasniti šta se dešava posljednjih godina.

Prije 20 godina Bugarska je bila jedna od najboljih evropskih selekcija. Redovno su u žrijeb za velika takmičenja ulazili iz prva dva šešira.

Igrali su i redovno velika takmičenja, a na Mundijalu 1994. godine stigli su i do polufinala.

Bile su to zlatne godine bugarskog fudbala, igrale su zvijezde poput Stoichkova, Balakova, Ivanova, Zdravkova, Kostandinova...

Posljednje veliko takmičenje Bugarska je igrala 2004. godine to je bio EURO u Portugalu i nakon toga totalni nestanak reprezentativnog fudbala.

U posljednje dvije decenije Bugarska je imala samo jednu istinsku zvijezdu evropskog fudbala, a to je bio Dimitar Berbatov.

Oglasi

U vrijeme te generacije pokušavali su se držati iznad vode, ali ono što se dešava posljednjih godina je totalni krah u ovoj balkanskoj zemlji koja ima fudbalsku tradiciju.

Bugarska je pala u peti šešir evropskog fudbala, reprezentaciju čine većinom igrači iz domaćeg prvenstva, a neko zvučno ime u evropskom fudbalu nemaju već dugo vremena.

U Ligi nacija su završili u ligi C, a da je reprezentacija skoro pri dnu dokazuju i tekuće kvalifikacije.

Kvalifikacije za EURO 2024. godine otvorili sa domaćim proazom od Crne Gore 1:0 i debaklom u Mađarskoj gdje su poraženi 3:0.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Izlaz iz krize se ne vidi, a koliko je opala popularnost reprezentacije u ovoj državi govori podatak da se na domaćim utakmicama skupi jedva nekoliko hiljada gledatelja.

Već na startu su još jedne kvalifikacije otišle u nepovrat i pitanje je da li ćemo u budućnosti Bugarsku vidjeti barem u nekoj zlatnoj sredini evropskog fudbala, plasman na velika takmičenja su u ovakvoj situaciji miljama daleko.

Top Komentari

user1626167076
Ovako ce se za nas pisati 2030 tih, Ova reprezentacija je igrala posljednje i jedino veliko takmicenje 2014 te bla bla bla.
2 0
Salt_boy075
Zao mi samo naseg naroda bgm,al sami smo krivi euforija svaki put,to je za jednu naciju najgore!!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti