Balkan na nogama: "Igrač koji nema bijelu boju kože neće igrati za reprezentaciju"
FOTO: EPA

Skandalozna izjava

Balkan na nogama: "Igrač koji nema bijelu boju kože neće igrati za reprezentaciju"

H. Zilić

Skandal trese balkanski fudbal, tačnije Bugarsku, a u centru pažnje našao se direktor tamošnjeg saveza Georgi Ivanov poznatiji kao Gonzo.

Ivanov je bez dlake na jeziku dao izjavu koja je zgrozila javnost.

"Igrač koji nema bijelu boju kože neće igrati za reprezentaciju. Neće igrati ni oni koji ganjaju neka strana državljanstva", rekao je Ivanov.

Ova izjava je naišla na lavinu komentara.

Jednog od vodećih ljudi bugarskog fudbala odmah su optužili za rasizam.

"U bugarskoj reprezentaciji trebaju igrati samo Bugari. Dok sam ja direktor reprezentacija, strani igrač, sa stranom putovnicom, s drugom bojom kože neće igrati u bugarskoj reprezentaciji, to ću još jednom ponoviti", dodao je Ivanov.

U bugarskom prvenstvu ima dosta igrača koji bi rado uzeli državljanstvo i igrali za reprezentaciju Bugarske, ali dok je Ivanov direktor to se očigledno neće desiti.

Najpoznatiji slučaj u okruženju gdje je stranac igrao za reprezentaciju je svakako Eduardo da Silva koji je nosio dres Hrvatske i jedan je od najefikasnijih napadača u historiji Vatrenih.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Igrači koji su rođeni u jednoj zemlji, ali su odlučili igrati za drugu, česta je pojava u evropskom i svjetskom fudbalu, ali u Bugarskoj su neka nova pravila na snazi.

Inače bugarski reprezentativni fudbal je posljednjih 10 godina pa i više u strahovitom padu i ne vidi se izlaz iz tunela za jednu od reprezentacija koja je imala zlatne generacije i asove poput Stoičkova, Balakova, Kostandinova...

Top Komentari

FudbalskiZnalac
Tako i treba, a ne k'o kod nas pola bošnjaka igra za hrvatsku ili srbiju (Modric, Rakitic, Babic itd)
2 4
nakopitam
SVAKA CAST OVOM GOSPODINU. Od danas imate navijaca vise!!!!!
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije