Zbog korumpiranih tipova i šake eura ostali su bez Mbappea, a sve podsjeća na priču o Zlatanu i BiH

Htio je da igra za zemlju svog oca, ali...

Zbog korumpiranih tipova i šake eura ostali su bez Mbappea, a sve podsjeća na priču o Zlatanu i BiH

Edmir Škorić

Kylian Mbappe je u dobroj formi za Francusku na Svjetskom prvenstvu, postigao je tri gola, igrat će u osmini finala i nastavit će borbu za još jedan naslov svjetskog prvaka. No, mogao je biti na skroz drugoj razini.

Mbappe je jedna od najvećih zvijezda svjetskog nogometa, shodno tome i katarskog turnira. Mbappe je već pokazao u prva dva meča klasu, a njegovi Trikolori nakon pobjeda nad Australijom (4:1) i SAD-om (2:1) mirno čekaju duel s Tunisom u 3. kolu.

U međuvremenu se njegova "rezervna domovina" Kamerun polako oprašta od Svjetskog prvenstva nakon osvojenog jednog boda u prva dva kola, a tek slijedi "pakao" i duel sa Brazilcima. Čuda su moguća, ali... Zaista je teško očekivati da Kamerunci uspiju napraviti čudo i proći dalje.

E sada se vjerovatno pitanje zašto je Kamerun Mbappeu druga domovina. On je zapravo trebao da igra za reprezentaciju Kameruna, otkrio je to njegov otac Wilfried, inače Kamerunac, dok mu je majka Alžirka.

Još 2018. godine Wilfried je tvrdio da je član Kamerunskog nogometnog saveza zatražio nešto novca prije nego što je njegov sin mogao ući u sastav ove srednjoafričke reprezentacije.

Kylian Mbappe: Bio je spreman da nastupa za Kamerun

“Prvo sam želio da moj sin igra za Kamerun, ali je neko u Kamerunskom nogometnom savezu tražio određenu svotu novca kako bi igrao, dok Francuzi nisu ništa naplatili", kazao je Wilfried.

Oglasi

Mbappe je 2018. bio u senzacionalnoj formi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji zabivši četiri gola, uključujući i jedan u 4:2 pobjedi protiv Hrvatske u finalu.

Postao je drugi tinejdžer koji je zabio u finalu Svjetskog prvenstva nakon brazilske legende Pelea. Činjenice govore da je korupcija raspostranjena u državama poput Kameruna, a navodno je dosta trenutnih igrača na Mundijalu upravo na taj način dobilo poziv.

Privilegija je igrati za reprezentaciju, a Kylian smatra da igrače ne treba plaćati da služe svojoj zemlji, kao niti da oni ne bi trebali biti dužni plaćati za nastupe.

PSG-ov napadač je na kraju odabrao Francusku, postao s njome svjetski prvak, a pitanje je da li bi kao igrač Kameruna mogao bilo šta da napravi, mada je malo nedostajalo da zaigra za afričku zemlju odakle je njegov otac.

I sami smo nažalost imali sličnu situaciju

Ovo pomalo podsjeća na slučaj Zlatana Ibrahimovića, koji je igrao za Švedsku jer je na sličan način propala mogućnost da nastupa za BiH.

Događaj datira iz 1997. godine kada je Zlatan Ibrahimović još uvijek bio mladić bez velikog međunarodnog iskustva, njegova karijera bila je na samom početku. Njegov otac Šefik je o tome već govorio u prošlosti.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Zlatan sa ocem Šefikom: Htjeli su BiH, ali BiH njih nije htjela

“Pričao sam sa ljudima iz Saveza, sa Jusufom Pušinom sam imao korektan odnos. Insistirao sam da pozovu Zlatana, na što su mi rekli ‘ma imamo mi takvih koliko hoćeš’. Pogodilo me to, nisam više zvao. Šveđani su u njemu vidjeli svjetskog napadača, a ja sam to znao od kako je Zlatan počeo igrati fudbal. Neću reći ime trenera koji nas je odbio – neka ide njemu na čast”, ispričao je jednom prilikom Šefik Ibrahimović.

Osuđeni kriminalac Munib Ušanović je navodno tražio od Šefika 5.000 eura za poziv. Zbog tih malih ličnih interesa BiH je izgubila jednog od najboljih napadača na svijetu, baš kao i Kamerun.

Top Komentari

atomskimrav
Ima Bosna grobara u svim sportovima, generacijama i svim nacijama. Ali nez. dusmani da ce svi otici na grobarskoj lopati, a Bosne ce biti.
2 3
juve10
Jarane imamo i imali smo mi Vica koliko hoćeš, svaki ****ni funkcioner u ovoj državi lopov mamu im... Da smo imali Zlatana...
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti