Kako je Mbappe sa svojom majkom i suludim zahtjevom Realu zauvijek promijenio fudbalsku industriju?

Veliki udarac za klubove

Kako je Mbappe sa svojom majkom i suludim zahtjevom Realu zauvijek promijenio fudbalsku industriju?

A. Čaušević

Fudbalska industrija se zauvijek mijenja. Igrači postaju vlastite kompanije i FIFA će morati poduzeti nešto kako bi zaštitila klubove. 

Francuz će uskoro saopštiti odluku gdje će nastaviti karijeru, ali već sada je jasno da je sjajni fudbaler zajedno sa svojom majkom promijenio fudbalsku industriju.

Kada su prošlog mjeseca Fayza Lamari i njen sin zajedno sa advokatom Delphine Verheydenom sjeli za pregovarački stol sa Realom postali su suludi zahtjev.

U Realu su znali da će tražiti povišicu i veću platu prije nego godinu, ali predstavnici Kraljeva nisu očekivali toliko direktan pristup kakav su dobili.

"U augustu ste bili spremni platiti 200 miliona eura PSG-u za Mbappeov transfer, sada mi želimo tih 200 miliona jer nećete plaćati transfer", poruka je koju je Lamari poslala.

Iako nisu na početku razumjeli, shvatili su da je zahtjev i više neogo ozbiljan poslije čega su uslijedili novi intenzivni pregovori. Mbappe će na kraju dobiti od Reala 130 miliona eura bonusa za potpis, najviše u historiji fudbala.

Oglasi

Postalo je jasno da fudbalska industrija priprema za novi scenarij jer su mnogi počeli slijediti Mbappeov primjer. Tako je u proteklom periodu 63% fudbalera koji su promijenili klubove to uradili kao slobodni igrači.

Prije Mbappea od velikih zvijezda to su uradili Gianluigi Donnarumma, Lionel Mesi, a isto planira i Ousmane Dembele i još mnogi igrači.

Kako njihov novi klub ne plaća transfer onda igrači zahtjevaju i na kraju dobiju veće plate, bonuse, komisije za agente i ostalo.

Upravo na taj način je Haaland natjerao Manchester City da ugradi klauzulu u ugovor da može otići nakon dvije godine, čisto kako bi imao sudbinu u svojim rukama.

Na isti način će Mbappe dobiti 130 milona bonusa od Real za potpis, a PSG mu je nudio čak 180 miliona bonusa za potpis samo da ostane.

Mnogi su već počeli tražiti od FIFA-e da se pozabave ovim problemom i da je na neki način legalizuju ili ograniče bonuse jer novac od transfera više ne cirkuliše između klubova i tako konstantno slabi fudbalsku industriju.

Potražite više informacija na temu La Liga:

U suštini izraz da neki fudbaler danas odlazi besplatno je nestao jer naredni klub novac od transfera praktično prosljeđuje igraču.

Igrači su postali neka vrsta vlastitih kompanija. Svoj originalni klub potpuno izbacuju iz posla i kompletan kolač zadržavaju za sebe. Posljednji primjeri pokazuju da uspjevaju u tome.

Top Komentari

huizju
Fudbal više odavno nije isti, sve postalo monotono, sve se vrti oko jedne stvari, nema više ni one razonode kao nekada.. ili sam ja možda ostario :-)
6 0
DjerzelezAle
Kada klub dobije 200 mil od prodaje dresova to je okey ali kada igrač zaradi pare onda nije :D Između ostalog ima i opcija da ne platiš... Niko ih ne tjera, čak šta više oni i dalje vide zaradu na njemu.
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi