Ne postoji čovjek s više samopouzdanja u Kataru: "Šta je ključno da se zaustavi Mbappe? Pa ja!"
Zvijezda PSG-a bit će najveća opasnost po Poljake (Foto: EPA)

Poljak briljira

Ne postoji čovjek s više samopouzdanja u Kataru: "Šta je ključno da se zaustavi Mbappe? Pa ja!"

Edmir Škorić

Wojciech Szczesny apsolutni je junak Poljske, a u dosadašnjem toku turnira dva puta je uspijevao odbraniti penal.

Szczesny je odbraniio penal u 2:0 pobjedi nad Saudijskoj Arabijom u 2. kolu, a potom i udarac Lionela Messija s bijele tačke sinoć u utakmici u kjojoj je Poljska poražena s 2:0, ali je svejedno prošla u osminu finala zbog bolje gol razlike u odnosu na Meksiko kojem ni pobjeda (2:1) nad Saudijcima nije pomogla.

Uostalom, treba imati na umu da je Szczesny protiv Argentine imao devet odbrana i zahvaljujući njemu Poljska je izgubila "samo" s dva razlike, što joj je u konačnici donijelo plasman među 16 najboljih na svijetu.

Naredni rival Poljskoj bit će aktuelni svjetski prvak Francuska predvođena Kylianom Mbappeom.

PSG-ov napadač vjerovtno će biti najveća prijetnja poljskoj reprezentaciji u prvoj utakmici nokaut faze Svjetskog prvenstva u Kataru. Prije odlaska na Svjetsko prvenstvo bio je u fantastičnoj formi, što dokazuje i 19 golova koje je postigao za klub. Na turniru u Kataru već ima tri gola uz jednu asistenciju.

"Šta je ključno za zaustavljanje Mbappea? Ja!", rekao je junak utakmice protiv Argentine, a prenosi "Le Parisien" i dodao:

Oglasi

"Francuska je veliki favorit, jedna je od najboljih momčadi na svijetu, ali mi ćemo učiniti sve da pokušamo proći dalje".

Francuzi su u grupi D završili kao lideri sa šest bodova. Slavili su nad Australijom (4:1) i Danskom (2:1), ali su u manje važnoj utakmici protiv Tunisa odmarali igrače, zbog čega su poraženi s 1:0.

Utakmica između Poljske i aktuelnih svjetskih prvaka na rasporedu je u nedjelju, 4. decembra, u 16 sati. Utakmica će se igrati na stadionu Al Thumama u Dohi.

Poljskoj treba malo čudo da se plasira u osminu finala, ali ima u svojim redovima neke vrhunske igrače kao što su Robert Lewandowksi ili Arkadiuz Milik, a na golu nevjerovatno golmana Juventusa.

Kako izgledaju trenutni parovi osmine finala Svjetskog prvenstva?

Za sada već imamo poznata četiri para osmine finala u Kataru. Četiri velikana na jednoj i četiri autsajdera na drugoj strani.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Osim spomenutog duela Francuska - Poljska, sastaju se Argentina i Australija, zatim Nizozemska i SAD te Engleska i Senegal bez Sadija Manea.

Brazil i Portugal čekaju svoje rivale. Brazilce očekuje duel sa drugoplasiranom ekipom grupe H. To bi mogla biti Gana, dok će Portugalci igrati sa Švicarskom ili Srbijom ili Kamerunom. Najbliže je trenutno Švicarska kojoj bi i bod protiv Srbije mogao biti dovoljan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi